Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Április 22. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Véget ért a kéknyelv betegség vektormentes időszaka

Véget ért a kéknyelv betegség vektormentes időszaka

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a rovartani vizsgálatok eredményei alapján megállapította a kéknyelv betegség szempontjából a vektormentes időszak végét Magyarország egész területén. A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében az országos főállatorvos engedélyezte a kéknyelv betegség elleni vakcinázást.

Az eddigi tapasztalatok alapján a vektormentes időszak újbóli kezdete 2015. negyedik negyedévében valószínűsíthető. A törpeszúnyogok megjelenésével a betegség ismételt előfordulása és további terjedése várható. Erre való tekintettel az országos főállatorvos – bizonyos feltételek mellett – engedélyezte a kéknyelv betegség elleni vakcinázást. A vakcinázási stratégia egy kötelező és egy önkéntes részből áll.

Az esetleges új kitörések körüli 20 km sugarú körben a hatóság – állami költségen – kötelező jelleggel vakcinázni fog minden betegségre fogékony egészséges egyedet. A tavaly ősszel megállapított védő- és megfigyelési körzetekben pedig az állattartók önkéntes alapon vakcináztathatják állataikat. A betegségtől mentes területeken a vakcinázás továbbra is tilos!

A vektormentes időszak végével és a vakcinázás engedélyezésével az állatszállításra vonatkozó szabályok részben módosulnak:
1.Továbbtartásra védőkörzetből megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve megfigyelési körzetből mentes területre (Magyarországon belül vagy más Európai Uniós országba) csak olyan kérődző szállítható mely:
•kéknyelv betegség elleni védőoltásban részesült, vagy
•laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy már átvészelte a betegséget, vagy
•szállítás előtt jóváhagyott vektormentes létesítményben tartózkodott.
2.Az azonnali vágásra történő szállítás, illetve azonos körzeten belüli szállítás esetén a feltételek változatlanok.
3.Harmadik országba irányuló szállításoknál továbbra is a fogadó ország követelményeinek megfelelően történhet a szállítás.

A korlátozás alatt álló területekről részletes információ, valamint a korlátozást elrendelő határozatok elérhetők a NÉBIH weboldalán(http://portal.nebih.gov.hu/

Az állategészségügyi hatóság továbbra is kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv betegség tüneteire fokozottan figyeljenek, és gyanú esetén haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.