Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Április 16. 14:02, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A jövő héten folytatódnak a Brexit utáni tárgyalások

A jövő héten folytatódnak a Brexit utáni tárgyalások

A jövő héten folytatódik az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakítását célzó tárgyalássorozat, amely az új koronavírus okozta járvány miatt

- legalábbis a tárgyalóküldöttségek és a küldöttségvezetők szintjén - hetek óta szünetel.
David Frost, a brit kormány tárgyalóküldöttségének vezetője és Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója szerdán, videokapcsolaton keresztül megbeszélést tartott, és a Downing Street tájékoztatása szerint megállapodásra jutott arról, hogy hétfőtől egész héten át tartó tárgyalási forduló kezdődik a küldöttségek bevonásával, szintén videokapcsolattal.

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint a felek a jövő hetivel együtt egyelőre három, egy-egy hétig tartó tárgyalási fordulóról döntöttek. A második május 11-én, a harmadik június 1-én kezdődik.

A fordulók napirendjét később ismertetik.

A Downing Street szerda esti tájékoztatása szerint Frost és Barnier áttekintette az első - és eddig egyetlen teljes körű - tárgyalási forduló óta elvégzett technikai jellegű munka eredményét.

A londoni közlemény megfogalmazása szerint a két küldöttségvezető hasznosnak találta ezt a munkát a nézetazonosságok és a nézetkülönbségek feltárása szempontjából, de egyetértett abban is, hogy további tárgyalási fordulókra van szükség, ha a felek júniusig tényleges, kézzelfogható előrelépést akarnak elérni.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek lejártáig, vagyis december 31-ig gyakorlatilag teljes mértékben érvényben marad a kilépés előtti szabályrendszer London és az EU viszonyában.

Az átmeneti időszak legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Uniós részről azonban többször is hangoztatták, hogy ilyen rövid idő alatt gyakorlatilag lehetetlen a London által elsődleges célként kitűzött átfogó szabadkereskedelmi megállapodás elérése, és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására.

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásban szerepel egy olyan záradék, amely kölcsönös szándék esetén lehetővé teszi az átmeneti időszak meghosszabbítását kétszer egy-egy évre.

Az első hosszabbításról június végéig kellene dönteni. Ez adja a jelentőségét a szerdai közös közleményben szereplő kitételnek, amely szerint a felek júniusig érdemi előrelépést akarnak elérni.

A Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti brit kormány határozottan elveti - sőt külön törvényben megtiltotta saját magának és a brit parlamentnek - a hosszabbítás lehetőségét, és már hetekkel ezelőtt közölte: ha júniusig nem látszanak egyértelműen a megállapodás körvonalai, onnantól arról kell majd dönteni, hogy érdemes-e egyáltalán folytatni a tárgyalásokat az Európai Unióval.

Az előrelépést mindazonáltal jelentősen hátráltatta, hogy az elmúlt hetekben a két küldöttségvezető és Boris Johnson is átesett az új koronavírus okozta betegségen. A brit kormányfő egy hétig kórházban volt, három napot intenzív osztályon töltött és bár a múlt hétvégén hazatérhetett, még mindig nem állt munkába, jelenleg Chequersben, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyén lábadozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.