Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 21. 07:28, szerda | Belföld
Forrás: mti

A kórházban ápoltak is szavazhatnak a választáson

A kórházban ápoltak is szavazhatnak a választáson

Azok a fekvőbetegek, akik az április 8-ai választás napján nem tudnak a lakcímük szerinti szavazókörben szavazni, átjelentkezhetnek és mozgóurnát kérhetnek a voksoláshoz.

Azoknak, akik például fekvőbeteg-gyógyintézményben, bentlakásos intézményben vagy otthonuktól távol, családjuknál történő ápolás miatt nem tudnak a lakcímük szerinti szavazókörben szavazni, de élni kívánnak a szavazati jogukkal, át kell jelentkezniük az ellátó intézmény helye szerinti településre.

Az átjelentkezést április 6-án 16 óráig lehet kérni a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online a www.valasztas.hu oldalon keresztül. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A helyi választási iroda a kérelem alapján a választópolgárt törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe. Az így átjelentkezett választó pedig már kérheti a mozgóurnát a szavazáshoz az ellátó intézménybe.

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be. Pusztán kényelmi okra, vagy a munkavégzésre hivatkozó kérelmeket a választási irodák elutasítják.

Annak, aki saját szavazókörében kíván mozgóurna útján szavazni, csak a mozgóurna iránti kérelmet kell benyújtania.

A mozgóurna iránti kérelemnek legkésőbb április 6-án 16 óráig meg kell érkeznie ahhoz a helyi választási irodához, amelynek szavazóköri névjegyzékében szerepel a választó, vagy a szavazás napján, legkésőbb 15 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz.

A mozgóurna iránti kérelemnek az érintett személyazonosító adatain és a szavazás helyszínén túl tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.