Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Február 26. 06:41, szerda | Belföld
Forrás: mti/Fotó: MTI/Sóki Tamás

A máglyagyújtással és a koporsóégetéssel véget ért a mohácsi busójárás

A máglyagyújtással és a koporsóégetéssel véget ért a mohácsi busójárás

A tradicionális húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet szimbolizáló koporsó elégetésével rendben véget ért a mohácsi busójárás kedd este - közölte Hegedűs Emese, a rendezvény egyik főszervezője az MTI-vel.

Idén is több ezer helybeli és turista gyűlt össze Mohács főterén, hogy a borzas bundába öltözött, faragott álarcokat viselő busókkal és segítőikkel együtt kereplők és kolompok zajával elbúcsúztassák a telet.

A múlt csütörtökön megtkezdett és kedden véget érőnépszokás keretében rekordszámú, 1750 maskarás és 65 busócsoport űzte a telet napi több tízezer érdeklődő előtt, a rendezvény keretében pedig nyolcvan programot tartottak több tucatnyi helyszínen.

Ugyan a kedd általában a helyiek ünnepe, évek óta egyre több turista időzíti az utolsó napra a látogatását a hétvégi tumultusok miatt, így volt ez idén is.

Az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára 2009-ben felvett hagyományőrző rendezvényt a helyiek által sokacnak, a köznyelvben sokácnak nevezett népcsoport honosította meg, először egy 1783-as feljegyzés említi.

A balkáni térségből a török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokacok álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt. A sokacok hagyományait, népművészetét, mindennapjait tavaly nyár óta egy tájház is bemutatja Mohácson.

Jövőre február 11. és 16. között tartják meg a busójárást.

Címkék: busójárás, mohács

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során