Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 10. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A szexuális úton átadható parazita még veszélyesebb, ha vírussal fertőzött

A szexuális úton átadható parazita még veszélyesebb, ha vírussal fertőzött

Egy különösen gyakori, szexuális úton átadható parazita még veszélyesebbé válik, amikor maga is vírussal fertőződik, noha benne nem tesz kárt a vírus - állapították meg amerikai kutatók.

A bostoni Harvard Egyetem és a Brigham és Női Kórház kutatói a trichomoniázist okozó ostoros egysejtűt tanulmányozták. A trichomoniázis gyakoribb, mint az összes bakteriális szexuális úton átadható betegség együttesen, évente világszerte mintegy 250 millió férfit és nőt érint. Becslések szerint a nők 20 százaléka átesik ezen a fertőzésen.
A parazitával megfertőződött emberek esendőbbé válnak más nemi úton átadható betegségekre is, maga a trichomoniázis pedig gyakran okoz a szövődményeként jelentkező gyulladás miatt a későbbiekben vetélést, koraszülést vagy terméketlenséget.
Raina Fichorova, a Harvard immunobiológusa csoportjával a parazita vírusfertőzését tanulmányozta. Kiderült, hogy a paraziták 80 százaléka fertőzött egy vírussal, amelyet egyszerűen trichomonasvírusnak neveznek. Úgy tűnik, hogy a vírus magának a parazitának nem árt, ám mint a vizsgálatok megmutatták, a vírussal fertőzött parazita fertőzése veszélyesebb az emberek számára.
Humán sejtkultúrákon, laboratóriumban vizsgálva a vírusos és nem vírusos parazita hatását kiderült, hogy ha magát a parazitát el is pusztítják például a metronidazol nevű antibiotikummal, az általa kibocsátott vírusok gyulladást keltenek a sejtekben. Maga a vírus nem árt az embernek, ám közvetíti a parazita gyulladáskeltő hatását, ezért a vírussal fertőzött parazita nagyobb veszélyt jelent.
"Az antibiotikummal való kezelés valójában még ront a dolgon, mert felerősíti a gyulladást" - idézte Fichorovát a LiveScience című ismeretterjesztő portál (http://www.livescience.com/24639-sexually-transmitted-parasite-virus.html). Ez a gyulladás magyarázza azt is, hogy a parazita miért teszi esendőbbé az embereket más szexuális úton átadható betegségekkel szemben.
"Ahhoz, hogy a trichomoniázist biztonságosan kezeljük, nemcsak a parazitát kell megtámadnunk, hanem ugyanakkor annak vírusát is" - tette hozzá Fichorova, aki tanulmányát a PLoS ONE című tudományos portálon tette közzé.

Címkék: Kultúra-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk