Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 10. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A szűrés a megelőzés fontos eszköze

A szűrés a megelőzés fontos eszköze

A legtöbb esetben a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az ülőmunka és a pszichés stressz okozhatja a megbetegedéseket. A rendszeres szűrővizsgálattal azonban csökkenthető a betegségek kialakulásának vagy súlyosbodásának kockázata, de a szűrés számos esetben a megelőzés egyik legfontosabb és egyetlen eszközét is jelenti - derül ki Budapest egyik vezető magánegészségügyi intézménye 2013. évi Prémium szűrővizsgálatainak összesített eredményeiből.

A Budai Egészségközpont Prémium szűrővizsgálat protokollja számos vizsgálatot tartalmaz, az emésztőrendszer működésétől kezdve, a szív- és érrendszeri rizikófelmérésen át, a daganatos betegségek kiszűréséig. A tavalyi eredmények alapján a legnagyobb arányban (65,07 százalék) festéksejtes anyajegyet diagnosztizáltak, amelyek a bőrön vagy a nyálkahártyán kialakuló, jóindulatú elváltozások voltak. Ezen elváltozások többsége ugyan nem rosszindulatú, ám az előfordulás gyakorisága, illetve a megváltozóban lévő éghajlati tényezők miatt kiemelten fontos az anyajegyek rendszeres ellenőrzése.

A második leggyakoribb betegség a lúdtalp, amelyet a vizsgálaton résztevők közel felénél diagnosztizáltak. A lúdtalp a láb egyik leggyakoribb, szerzett megbetegedése, amelynek kialakulásáért főként a túlterhelés, testsúlygyarapodás vagy a helytelen irányú igénybevétel a felelős. A harmadik helyen áll a kor előrehaladtával jelentkező öregszeműség, amely a vizsgált páciensek közel 47 százalékánál volt diagnosztizálható. A monitor előtt végzett munka káros hatásaként jelentkező szembetegségek - mint például rövid-, vagy távollátás - kisebb arányban volt kimutatható. Az előbbi a vizsgálaton résztvevők 24,79 százalékánál, az utóbbi pedig 27,04 százalékánál okozott problémát.

A menedzserekre jellemző helytelen és rendszertelen táplálkozás, stressz és ülőmunka nagyban felelősek az anyagcsere-, táplálkozási és endokrin betegsége kialakulásáért. A betegségcsoporton belül legnagyobb számban emelkedett koleszterinszint és az elhízás volt kimutatható. Az emésztőrendszeri megbetegedések közül 35,77 százalékban fogszuvasodást, 34,92 százalékban fogínygyulladást és 25,92 százalékban foghiányt diagnosztizáltak, amelyek a meglévő problémákon kívül olyan fogászati gócot jelenthetnek, amelyek további betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

A vezető diagnózisok között szerepelt továbbá a magas vérnyomás, de sokakat érintett az alsó végtagok visszértágulata is, amely a férfiaknál nagyobb arányban volt jellemző, mint a nőknél. A szív-és érrendszeri betegségek életmódváltással, mozgással és speciális gyakorlatokkal javíthatók, vagy elkerülhető az állapot súlyosbodása. Ezért nagyon fontos, hogy a vállalatvezetők népszerűsítsék és biztosítsák a rendszeres mozgást munkavállalóik számára, amely a fenti panaszok kezelése mellett pozitív hatással van a csont és izomrendszeri megbetegedések elkerülésére is, amelyek az ülőmunkát végzők körében a betegállományban töltött idő nagy részét okozzák.

A 20 leggyakoribb betegség közé tartozó érelmeszesedés a nőket jóval nagyobb arányban (16,13 százalék) érintette, mint a férfiakat (8,66 százalék) és szintén nagyarányú volt az eltérés a vizelet kóros leleteit tekintve, amely a vizsgált nőknél 13,7 százalékban, a férfiaknál pedig 5,63 százalékban volt diagnosztizálható. Érdekes azonban, hogy a migrén inkább a férfiaknál fordult elő (0,87 százalék), míg a nőknél ez a betegség nem volt jellemző, valamint az alvászavar is nagyobb arányban érintette a férfiakat (6,06 százalék), mint a nőket (1,61 százalék).

'Az időben diagnosztizált betegség nagy arányban, sikeresen gyógyítható, ezért nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Mivel a betegségek kialakulásának hátterében gyakran a stressz áll, ezért a szűrővizsgálat kifejezetten ajánlott a vállalatvezetők és menedzserek számára, ráadásul számos előnyt biztosít a vállalat működésében is. A magas minőségű szakorvosi vizsgálatok mellett Egészségtervet készítünk a pácienseink számára, melyben a diagnózisok alapján javaslatot teszünk az egészség megőrzésére' - mondta Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos igazgatója, szűrővizsgálati programvezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.