Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tehetségkutatók nem az éneklés öröméről szólnak

A tehetségkutatók nem az éneklés öröméről szólnak

Pezsgő kórusélet zajlik Magyarországon, emberek százezrei vesznek részt rendszeresen a közös éneklésekben, melyet a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, rövid nevén a KÓTA igyekszik koordinálni. December 15-én, Kodály Zoltán születésének 131. évfordulója alkalmából pedig koncertet rendeznek a felújított Zeneakadémia épületében. Minderről Mindszenty Zsuzsánna, a Kóta elnöke beszélt a Köz-vélemény című műsorban.

Kodály évfordulójának napján lassan két évtizede ünneplik a Magyar Kórusok Napját, és végre ismét a megújult Zeneakadémiában lesznek a koncertek, amelyen az ország minden tájáról összesereglett kórusok Kodály-műveket adnak elő - számolt be Mindszenty Zsuzsánna, aki az ELTE zenei tanszékének docense is egyben. „Mindenki számára csodálatos élmény lehet, ahogy Kodály születésnapjának előestéjén megszólaltatja a Tedeumot ez a nagyon nagy létszámú, csodálatos együttes” – invitálja a közönséget Mindszenty.

A szövetség az ország egyik legnagyobb, százezres nagyságrendű civil szervezeteként szerteágazó tevékenységet végez: jeles dátumokhoz kötődő központi koncerteket szerveznek, a zene világnapján, október 23-án, a Kórusok napján, vagy a magyar kultúra napján. Emellett egyéb programok koordinálásában is részt vesz a KÓTA: információnyújtás, szakmai továbbképzések, fórumok, szakmai napok (Éneklő Ifjúság), konferenciák, nyári táborok népzenészeknek, kórusénekeseknek reneszánsz kurzus. „Olyan rendezvényeket próbálunk szervezni, ahol örömmel énekelhetnek, egymást is meghallgathatják, és közösségi összetartozást is érezhetnek” – meséli a Liszt-díjas karnagy.

A szervezet nemzetközi kapcsolatai is egyre intenzívebbek, a közeljövőben társrendezőként több nemzetközi rendezvényt is megvalósítanak. A KÓTA minősíti a kórusokat is, aminek két fajtája van: iskolai- és felnőttkórus minősítés. A szervezet újságja a Zeneszó, melyben beszámolnak az elmúlt időszak eseményeiről. Van miről, mert Magyarországon sokféle kórus létezik, vannak a régi, hagyományos repertoárt képviselői, és akik a könnyedebb műfajokat képviselik. „Senki nincs kizárva, nincs megkötve, hogy csak klasszikus lehet, tárt karokkal várjuk a könnyedebb stílusú csatlakozókat” – mondja Mindszenty.

Az Éneklő Ifjúság Mozgalom jövőre lesz 80 éves, megalakulása az 1934. április 28-án, a Zeneakadémián előadott ifjúsági koncerthez köthető, amelyen 14 kórus 1200 ifjú énekese lépett fel. Akkora élmény volt ez, hogy ettől a naptól kezdve április 28. az Éneklő Ifjúság Napja, amit kevés szünettel a mai napig megtartanak. 1931-ben megalapították a Magyar Kórus Kiadót, és a Magyar Kórus Zenei Szaklapot, valamint az Énekszó című újságot is.

Az ország nehéz anyagi helyzete ellenére elő lehet teremteni a működéshez szükséges háttért, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Balassi Intézet támogatásai, pályázatai révén. „Nagyon oda kell figyelni, hogy milyen pályázatokat találjunk. Nagyon nagy munka, a titkárságunk heroikus munkát végez a napi problémák megoldása mellett a pályázatok megírásával és elszámolásával” – magyarázza Mindszenty Zsuzsánna. Hozzáteszi, hogy a programokra, projektekre általában van pénz, ám a működési költségekre annál nehezebb előteremteni a fedezetet, amire egy ilyen sok emberrel működő szervezetnek szüksége van.

Mindszenty szerint énekelni mindig, minden időben van kedvük az embereknek, csak az a kérdés, hogy mit akarnak énekelni. „Láthatjuk a tehetségkutató versenyek tömkelegét, de ezek nem annyira az éneklés öröméről, hanem inkább az önmegvalósításról, a pillanatnyi csillogásról szólnak” – véli. Kodály idejében sokfős, nagy kórusok működtek, a mai világban ez egy kissé átalakult, nem várhatják, hogy ilyen nagy kórusokat tartsanak fönt. Inkább kisebb kamarakórusok, énekegyüttesek alakulnak, de megvannak azért a régi nagy kórusok is.

Nagyobb problémának látja, hogy az iskolai énektanítás, zeneoktatás szétzilálódott az elmúlt 20-30 évben, évtizedekig tarthat, míg ezt összekaparják. Régen a gyerekek az iskolai élmények révén szívesen jöttek felnőtt kórusba, „de ha az iskolában nincs ének, nincs kórus, akkor honnan legyen zenei élménye, miért választaná ezt felnőttkorában?” – teszi fel a kérdést Mindszenty, aki szerint az emberekben mélyen, csírájában ott van az éneklés iránti kedv.

A jövőre nézve, tavasszal, április 23-27. között nagyon nagy nemzetközi zenei nevelési konferenciának, ad helyt a KÓTA, a világ minden tájáról rengeteg külföldi előadó érkezik, a legkiválóbb magyar előadók mellett. A konferencia nyitott, bárki bejöhet, a hivatalos nyelve angol lesz. „Itt az ideje, hogy felcsatlakozzunk a világhoz” – mondja a KÓTA elnöke. Mindez pedig csak felvezetés a 2015-ös pécsi Europa Cantat fesztiválhoz, amelyet legutóbb 1988-ban tartottak Magyarországon. 2000-2500 részvevő érkezik a világ minden tájáról. „1988-ban egész Pécs énekelt, és a mai napig kihatással van a város kultúrájára, most rettentő büszkék vagyunk, hogy az Europa Cantat ismét idehozza ezt a fesztivált, egy igazi szép program lesz” – zárja szavait Mindszenty Zsuzsánna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.