Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Január 15. 06:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A védettségi igazolványokat oltási igazolványokkal váltaná fel Belgium

A védettségi igazolványokat oltási igazolványokkal váltaná fel Belgium

Az illetékes belga kormányközi bizottság a védettségi igazolványokat oltási igazolványokkal váltaná fel a beoltottak arányának növelésére;

egészségügyi dolgozókat állítanak bíróság elé Belgiumban koronavírus elleni védettséget igazoló hamis igazolványok kiállításáért, Luxemburgban pedig rekordot döntött a fertőzöttek száma.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteki beszámolója szerint a koronavírus visszaszorítását szolgáló intézkedésért felelős belga kormányközi bizottság azt javasolta, hogy a most érvényes védettségi igazolványokat váltsák fel oltási igazolványokkal.

A jövőben a negatív koronavírus-teszttel rendelkezők, vagy a betegségből kigyógyultak nem, hanem kizárólag a beoltottak részesülnének a rendkívüli intézkedések alóli kedvezményekben. Az intézkedés a lakosság magasabb beoltottsági arányának elérését szolgálná. Az illetékes bizottság ugyanakkor nem támogatja a koronavírus elleni kötelező védőoltást egyik korosztály esetében sem - közölték.

A napilap beszámolt arról is, hogy az egyik dél-belgiumi oltóközpont öt adminisztratív alkalmazottjának bíróság elé kell állnia azért, mert a koronavírus elleni beoltásról tanúskodó oltási igazolványt adtak nem beoltottaknak. A csalás gyanúja azért vetődött fel, mert az oltóközpontba egyre nagyobb számban érkeztek oltásra jelentkezők meglehetősen távolról, a brüsszeli régióból, vagy az ország keleti felében élő németajkú közösség tagjai közül.

A lap információi szerint az egészségügyi dolgozók az oltást elhagyva vették fel a jelentkezők adatait és állították ki az igazolásokat. Az igazolásokért cserében anyagi ellenszolgáltatásról nem tettek említést.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteki jelentésében közölte: továbbra is egyre több, koronavírussal fertőzöttet diagnosztizálnak az országban. Az elmúlt hét napban átlagosan 23 642 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban. Ez egy hét viszonylatában 71 százalékos emelkedést jelent. Megjegyezték: hétfőn a 37 ezret is meghaladta az újonnan fertőződöttek száma.



Naponta átlagosan 183 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, számuk egy hét mérsékelten ugyan, de emelkedett. A hét elején feljegyzett adatoknál mintegy 300-zal többet, jelenleg 2040 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 406-an részesülnek intenzív ellátásban. Belgiumban átlagosan naponta 17 ember hal meg a fertőzés következtében. Az utóbbi mutatók átlaga csökkenő tendenciát mutat - közölték.

A világjárvány kezdete óta 2 millió 379 ezer 053 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 589 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

A Luxembourg Times című angol nyelvű luxemburgi hírportál arról számolt be pénteken, hogy a luxemburgi egészségügyi minisztérium által közzétett adatok szerint az országban rekord számú, egy nap alatt több, mint 2300 új fertőzöttet regisztráltak. Az adat meghaladja a múlt szerdán feljegyzett korábbi rekordot, amikor több mint 2100 fertőzöttről számoltak be a koronavírus omikron változata okozta fertőzéshullámban.

Luxemburgi kórházakban jelenleg 69 beteget kezelnek koronavírus-fertőzés miatt, közülük 20-nak vannak intenzív osztályon.

A világjárvány kezdete óta 121 237 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 931-en haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Luxemburgban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.