Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A világ leghosszabb határvédelmi rendszerét építjük Türkmenisztánban

A világ leghosszabb határvédelmi rendszerét építjük Türkmenisztánban

Ha nem vagyunk ott már a legelején az Európán kívüli piacokon, le fogunk maradni - mondta Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes két magyar cég 5,5 millió dolláros külföldi beruházását bemutató sajtótájékoztatón, csütörtökön. A Umirs Europe Kft. és a Molaris Kft a világ egyik leghosszabb egybefüggő kültéri védelmi rendszerét szállítja Türkmenisztánba.

Két magyar vállalkozás a világ leghosszabb, ezer kilométeres egybefüggő határvédelmi rendszerét szállítja Türkmenisztánba - jelentette be Szabó László. A mostani üzlet kiváló példája annak, hogy mire képes a július óta épülő integrált külügyi rendszer - tette hozzá utalva arra, hogy a tárca tavaly indította el kampányát az Eximbankkal, a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA), és a Nemzeti Kereskedőházakkal közösen azzal a céllal, hogy kis- és közepes vállalkozásokat ösztönözzenek a külföldi piacok felé.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette, nem véletlen, hogy Európában nem nyitottak kereskedőházakat, hiszen az uniós tagállamokkal szabadon tudunk kereskedni. Ugyanakkor hangsúlyozta, fontos növelni az Európán kívüli kereskedelmet, hiszen a következő 15-20 évben a világgazdasági növekedés nagy része a keleti, majd a déli relációkból fog érkezni. Mint fogalmazott, ha nem vagyunk ott már a legelején az Európán kívüli piacokon, le fogunk maradni. „Ebben a tekintetben a legtöbb nagy, nyugat-európai ország már megelőzött minket” - mondta, és példaként említette, hogy a brit export 57 százaléka megy az Európai Unión kívülre.

A miniszter-helyettes felhívta a figyelmet, hogy a magyar export 80-85 százalékát jelenleg a nagyvállalatok bonyolítják, ezért céljuk, hogy minél több, egyedi termékkel előálló kisvállalkozást külföldi piacokra segítsenek.

Puskás András, az EXIM vezérigazgató-helyettese elmondta, az 5,5 millió dollár értékű beruházáshoz a bank 1 millió dollárnyi megtérülő hitelt nyújtott az Umirs Europe Kft.-nak. Közölte, céljuk, hogy a közeljövőben 20 százalék fölé nőjön a kkv-k aránya a magyar exportban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.