Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 29. 08:39, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Agrometeorológia: nagy területeken, főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken

Agrometeorológia: nagy területeken, főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken

Az országban nagy területeken, főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken, amit az enyhe időben nehezen bír a vetés - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai előrejelzésében.

Felidézték, hogy a múlt héten pénteken és szombaton nagy területen hullott csapadék, részben hó az országban, a legtöbb a Dunántúl északi felén esett, arrafelé 40-70 milliméter is lehullott két nap alatt, helyenként 20 centiméter hó is összegyűlt. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert, a 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, mindkét adat országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A talajok felső egyméteres rétege az ország döntő részén telített állapotban van.

A hőmérsékletről azt írták, vasárnaptól intenzív felmelegedés kezdődött, a maximumok 10 Celsius-fok fölött, sokfelé 15 fok körül alakultak és éjszakánként is csak gyenge fagyok fordultak elő.

Az országban nagy területeken, de főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken. Hozzátették, hogy az őszi vetések a tartós vízborítást 4-5 Celsius-fok alatt még bírják, de az elmúlt napokhoz hasonló enyhe időt legfeljebb csak három hétig, márpedig az Alföldön helyenként már több mint egy hónapja áll a víz.

Az előrejelzés szerint továbbra is marad az enyhe idő, éjszakánként csak gyenge fagyok lehetnek, napközben 10 fok körüli maximumok várhatók, csak a tartósan ködös részeken lesz hűvösebb. Vasárnaptól ismét több hullámban érkezik eső, de csak kisebb mennyiségben.

Fotó: Agroinfo.hu

Címkék: belvíz, mezőgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során