Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alacsony felhasználású energia: ötvenéves a LED

Alacsony felhasználású energia: ötvenéves a LED

Idén szeptember elsején életbe lépett a törvény, mely az egész Európai Unióban megtiltotta a hagyományos izzók gyártását és importját. A szabályozást elsősorban a hagyományos izzók csekély energiahatékonysága sürgette, mivel ezek a világítótestek általában a felhasznált energiának mindössze tizedét alakítják át látható fénnyé. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak alacsonyabb energia-felhasználású alternatívát kell választaniuk: ilyen a LED (vagyis a fénykibocsátó dióda), illetve az energiatakarékos (CFL) izzó - írja a Magyar Hírlap.

Épp ötvenéves a héten a LED, persze mint minden technikai újításnak, ennek is elég nehéz meghatározni a pontos „születési dátumát”. Az elektrolumineszcencia jelenségét már 1907-ben felfedezte Henry Round, ám a mai értelemben vett LED-et csak 1962-ben készítette el Nick Holonyak. A General Electrics-nek dolgozó kutató ekkor mutatta be látható vörös fényt kibocsátó gallium-arzenid-foszfid (GaAsP) alapú készüléket az American Institute of Physics kutatóinak. A technológi már 1964-ben piacra került, először kültéri kijelzőkbe beépítve. Ezek a kézzel épített berendezések rendkívül drágák voltak, ráadásul az első tíz évben csak vörös fényt tudtak kibocsátani. Ez persze épp elég volt ahhoz, hogy a hetvenes években már zsebszámológépekben és digitális karórákban is megjelentek.

Ma már az élet szinte minden területén találkozni velük, hiszen jóval olcsóbbak, mint elődeik (a MarketWatch kutatása szerint 2020-ra a fénykibocsátó diódák feleannyiba kerülnek majd, mint most) és szinte minden színben képesek világítani. Tavaly a LED-es piac 35 százalékát tette ki az általános világítás, harminc százalékát a mobil eszközök és 18 százalékot a jelzőrendszerek. Ezt a technológiát alkalmazzák a jelzőlámpáknál, az útszéli figyelmeztető jelzéseknél és a táblák megvilágításánál is. A járműipar különösen gyorsan igyekszik lecserélni a hagyományos izzókat. Energiahatékonyságuknak köszönhetően a LED-izzók kiválóan felhasználhatóak hibrid és elektromos meghajtású járművekben: LED-es autólámpával egy elektromos autó hatótávolságát akár kilenc kilométerrel is megnövelhető.

Az előrejelzések szerint a LED-technológia a következő években a vezető energiahatékony világítási technológiájává válhat, megelőzve a hagyományos, a halogén és a CFL technológiát is. Gyorsan közeledik az a pont, ahol a LED-izzók olyan áron lesznek kaphatók, hogy egyértelműen dominánssá válhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során