Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Április 14. 13:05, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

Áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban,

a turizmusban, a szabadidő ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára kifejtette: a két havi adómentesség a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 56 szakmát. Például a katás fodrászoknak, kozmetikusoknak, személyi edzőknek, zenészeknek, cipészeknek, kárpitosoknak, virágkötőknek, járművezető-oktatóknak és órásoknak sem kell adót fizetni április 30-ig - tette hozzá.

A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozások mentesülnek 2021 márciusára és áprilisára az adófizetési kötelezettség alól, mindenkinek jár a mentesség, aki az 56 érintett tevékenység valamelyikét végzi, függetlenül attól, hogy fő- vagy melléktevékenységként - részletezte a szabályokat Tállai András.

A mentesség igénybevétele is egyszerű, az automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell kérnie. Az adóhivatal dolgozik helyette. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elő sem írja a fizetendő közterhet az érintettek adószámláján, vagyis a 120 ezer katásnak semmi teendője ezzel - mondta.

Kiemelte, hogy a legkisebb vállalkozások adómentessége egy olyan speciális kormányzati kedvezmény, amely a katások jogosultságait egyáltalán nem érinti. A katások ugyanúgy részesülnek a társadalombiztosítási, munkaerőpiaci ellátásokból, mint eddig, ez a két hónapos időszak még a nyugdíjba is beleszámít. A gazdaság újraindításához és az ország versenyképességének növeléséhez is hozzájárulhat, hogy a márciusra és áprilisra járó adómentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem - húzta alá az államtitkár.

Címkék: április, kata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.