Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 13. 08:04, kedd | Belföld
Forrás: MTI - fotó: vizugy.hu

Árhullám vonul le a Dunán, a Rábán és a Lajtán

Árhullám vonul le a Dunán, a Rábán és a Lajtán

Árhullám vonul le a Dunán, a Rábán és a Lajtán, miután az elmúlt 24 órában 10-20 milliméternyi csapadék esett a Duna, 7-8 milliméternyi a Lajta vízgyűjtőjén - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügy vezetője hétfőn az MTI-t.

Németh József igazgató elmondta, hogy a Duna Nagybajcsnál vasárnap reggel óta folyamatosan árad. A tetőzésre hétfő délután, illetve este számítanak, a másodfokú készültség szintjét, vagyis 540 centimétert megközelítő vagy rövid időre kismértékben meghaladó vízszinttel. Komáromnál és Esztergomnál az elsőfokú készültség szintjét meghaladó tetőzés várható.

A Rába tetőzését 430-450 centiméteren várják kedd reggel, illetve délelőtt, a víz Győrben elérheti a rakpart szintjét.

A Mosoni-Dunán Bácsánál az elsőfokú készültségi szintet megközelítő tetőzés várható kedd reggel.

A Lajta vízszintje vasárnap este Mosonmagyaróvárnál 160 centiméter volt, elérte az első fokú árvízvédelmi készültség szintjét. A folyó hétfő reggel 176 centiméteren állt. Az árhullám tetőzésekor rövid időre elérheti a másodfokú készültség szintjét, amely 200 centiméter.

Németh József hozzátette: vasárnap reggel 6 óra óta a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a homok-sarródi, a győrsövényházi, a börcsi, a tárnokréti és a lesvári szivattyútelepek éjjel-nappal működnek. A belvízzel elöntött terület nagysága összesen 7645 hektár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.