Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az alacsony gabonaárak az állattenyésztőknek kedveznek

Az alacsony gabonaárak az állattenyésztőknek kedveznek

„A bőséges terméshozamok miatt a gabonatermékek világpiaci árai folyamatosan csökkennek, ami megnehezíti a magyar búza és kukorica exportőrök helyzetét. Az állattenyésztők számára azonban a takarmányárak csökkenése jelentősen javíthatja pénzügyi helyzetüket, így most érdemes lehet kihasználni a termelésbővítő, hatékonyságnövelő fejlesztéseket támogató finanszírozási lehetőségeket”– nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„Ahogy a nagy gabonatermő vidékeken folyamatosan megtörténik a betakarítás, úgy az előre kalkulált árak fokozatosan konkretizálódnak. Ezért, mivel a terméshozamok a vártnál jobban alakultak, a gabonafélék árai világszerte csökkenést mutattak 2013. január-október között. A viszonylag alacsony világpiaci árak, valamint a nagy kelet-európai exportőrök (Oroszország, Ukrajna) kiváló terméseredményei miatt a magyar búza és kukorica exportőrök számára nehezebb lesz piacot találni terményeiknek. Ezt némileg ellensúlyozhatja, ha a magyar gabonapiacon a határidős ügyletek kötése újra zavartalan lesz” – mondta el Tresó István.

„Az állattenyésztők számára azonban a gabonaárak csökkenése a takarmányárak mérséklődése miatt mindenképpen kedvezőnek tekinthető. A következő negyedévben ezért a vágóállatok árszintjében - a takarmányárak csökkenésénél kisebb mértékű - mérséklődés várható. Emellett továbbra is érezhető az ágazatban az elhúzódó válság hatására megváltozott fogyasztási szokás, ami szerint a vásárlók inkább az olcsóbb baromfi termékeket keresik. Ennek köszönhető, hogy a baromfitermékek esetében a termelők némi áremelkedést már be tudtak építeni az erős keresletnek köszönhetően. Az állattenyésztők ezért összességében jól, a korábbi évekhez képest stabilabb pénzügyi helyzetben zárhatják az idei évet. Azt javasoljuk ezért, hogy amennyiben helyzetük megengedi, most érdemes kihasználni termelésük bővítésére, hatékonyságuk növelésére az uniós és hazai támogatási lehetőségeket. Így például a Növekedési Hitelprogram második szakaszát, melynek első fázisában is nagy arányban vettek részt mezőgazdasági cégek” – javasolja az agrár szakember.

„A tejtermelők a távol-keleti piacok erős kereslete miatt még mindig magas áron értékesíthetik a tejet, amihez hozzájárul a gyenge EUR/HUF árfolyam is. Ezt a magas tejárat azonban a magyar tejfeldolgozók egyre nehezebben képesek kigazdálkodni, ezért a jövőben fokozódhat az import termékek aránya” – hangsúlyozta Tresó István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk