Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 09. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az élet keletkezésének titkát rejtheti

Az élet keletkezésének titkát rejtheti

Nincs még egy olyan hely a Földön, amely húszmillió évig el volt zárva a külvilágtól.

Hangsúlyozta Lev Szavatjugin, a szentpétervári északi- és déli-sarkvidéki kutatóintézet osztályvezetője annak kapcsán, hogy orosz kutatók több mint két évtizednyi fúrás után elérték az Antarktiszon a Vosztok gigantikus édesvízi tavat, amelyet csaknem négy kilométeres jégréteg zár el a külvilágtól.

Szavatjugin, aki részt vett az expedíció előkészítésében, elmondta, „eredeti” baktériumokat remélnek felfedezni, amelyek révén többet megtudhatnak az élet keletkezéséről a Földön. „Az ismeretlennel készülünk találkozni” – hangoztatta.

A Vosztok-tó elérése élénk érdeklődést váltott ki világszerte, a tudósok reményei szerint a kutatások során olyan életformákat ismerhetnek meg, amelyek még a jégkorszak előtt léteztek. A tó révén arról is elképzelést nyerhetnek, hogy milyenek lehetnek az életfeltételek a Mars sarkvidéki jégsapkái alatt, valamint Jupiter jeges holdján, az Európén. „Látnunk kell, hogy mit rejt a tó, mielőtt űrmissziókat indítanánk az Európére” – magyarázta Szavatjugin.

A projekt mindazonáltal komoly aggodalmakat kelt, sokan úgy vélik, hogy a fúrás során felhasznált 66 tonna síkosító és fagyállóanyag szennyezhette a tavat. Az orosz kutatók szerint azonban a fúrófej csupán könnyedén érintette a felszínt, ráadásul a berendezés által keltett nyomás hatására felcsapódó víz azonnal megfagyott, jégbe zárva a toxikus vegyületeket.

A kutatások decemberben folytatódnak, amikor újra beköszönt az antarktiszi nyár.

„A tó gyökeresen átalakíthatja az életről szóló elképzeléseinket” – hangsúlyozta Waleed Abdalati, a NASA vezető kutatója.

A Vosztok a legnagyobb a hatodik kontinens eddig feltérképezett jégalatti tavai közül. Orosz és brit kutatók fedezték fel 1994-ben a 250 kilométer hosszú és 50 kilométer széles képződményt, amelyet közel négy kilométer vastagságú jégpáncél fed. A mérések során kiderült, hogy a Vosztok-tó körülbelül 12 500 köbkilométer vizet tartalmaz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére