Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Augusztus 25. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Az elhízás veszélyesebb, mint azt bárki is hinné

Az elhízás veszélyesebb, mint azt bárki is hinné

A szakértők szerint az emberek többsége nagyon alábecsüli az elhízás komolyságát, aminek többek között az az oka, hogy a tudósok rossz módszerrel mérik az állapot káros hatásait.

A súlygyarapodás gyorsasága mellett ugyanis nagy figyelmet kellene fordítani arra is, hogy a helyzet egy személy esetében hány évig áll fenn.

A tudósok elmondták: a kockázati számítások sajnos eddig kizárólag arra összpontosítottak, hogy az elhízás mértékét mérjék fel, ez azonban nem elég. A legújabb kutatások szerint fontos lenne azt is figyelembe venni, hogy egy személy mennyi ideje elhízott - minden, ilyen állapotban eltöltött évtized ugyanis megduplázza a halálozás esélyét - írja az International Journal of Epidemiology.

A szakértők a dohányzásra hivatkoznak: a káros szenvedély esetében is nagyon fontos, hogy megállapítsák, hogy egy személy mióta dohányzik, hogy pontosan megbecsülhessék, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal kell esetében számolni.

A jelenlegi adatok szerint azok körében, akiknek a testtömeg indexe 30-nál magasabb, minden további két év, amelyet elhízva élnek le, 7 százalékkal növelheti a halálozás esélyét, függetlenül a kortól és az elhízás pontos mértékétől. Éppen ezért a szakértők az irányelvek változtatását sürgetik.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;