Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 18. 07:28, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Brexit - Theresa May: London és az EU is gyors megállapodást akar az átmeneti időszakról

Brexit - Theresa May: London és az EU is gyors megállapodást akar az átmeneti időszakról

Theresa May szerint az Európai Bizottság által az EU-tagállamoknak adott útmutatás arra vall, hogy London és az unió is gyors előrelépést szeretne a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak ügyében.

A brit miniszterelnök hétfőn számol be a londoni alsóház képviselőinek a múlt heti brüsszeli EU-csúcsról, amelyen az unióban maradó tagállamok állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat második szakaszát.

E szakasz egyik sarkalatos napirendi pontja a Brexit utáni átmeneti időszak, amelyre London szerint azért van szükség, mert a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019 márciusában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem lesznek abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassák az új kapcsolatokat megalapozó feltételrendszer számos elemét.

A Downing Street hétfő hajnalban néhány részletet előre ismertetett Theresa May alsóházi beszámolójából. Az előzetes tájékoztatás szerint a brit kormányfő hangsúlyozza, hogy az Egyesült Királyság már "a szigorúan korlátozott időtartamú" bevezetési időszakban sem lesz az EU egységes belső piacának és vámuniójának tagja, mivel addigra kilép az EU-ból is.

May szerint ugyanakkor London azt javasolja, hogy ebben az időszakban az Egyesült Királyság és az Európai Unió még a jelenlegi feltételekkel férhessen hozzá egymás piacához, de közben már megkezdődne a jövőbeni kapcsolatokat alátámasztó új eljárásrendek és rendszerek bevezetésének előkészítése.



A brit kormányfő alsóházi tájékoztatóján hangsúlyozza azt is, hogy a brit kormány szándékai szerint azoknak a külföldi EU-munkavállalóknak, akik ebben az átmeneti időszakban érkeznek Nagy-Britanniába, már regisztrációs kötelezettségük lenne. Theresa May szerint ez is a majdani új brit bevándorlási rendszer előkészítésének része lesz.

A brit kormány többször megerősített szándéka szerint viszont azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019. március 29-én már öt éve folyamatosan és törvényesen Nagy-Britanniában tartózkodnak, jogosultak lesznek a letelepedett státusra, és ezt egyszerű, szinte automatikus hatósági eljárással megszerezhetik.

London az EU-val elért megállapodásban rögzítette azt is, hogy akik a brit EU-tagság megszűnésének napjáig öt évnél kevesebb ideje, de szintén életvitelszerűen és törvényesen Nagy-Britanniában tartózkodnak, ugyancsak maradhatnak, amíg nagy-britanniai tartózkodási időtartamuk eléri az öt évet, és onnantól ők is jogosultak lesznek állandó tartózkodási engedélyre.

Az új regisztrációs kötelezettség azokra vonatkozik majd, akik Nagy-Britannia kilépése után érkeznek.

Theresa May hétfői alsóházi tájékoztatójában a Downing Street előzetes ismertetése szerint kijelenti: Nagy-Britannia az átmeneti időszakban már elkezdi saját független jövőbeni kereskedelempolitikájának előkészítését, kereskedelmi egyezményekről kezd tárgyalásokat leendő partnerországokkal, és ha lehetséges, alá is írja e megállapodásokat, amelyek az átmeneti időszak vége után lépnének érvénybe.

London az Európai Unióval is szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni a Brexit utáni időszakra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése