Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 08. 07:11, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Curryvel a rák ellen?

Curryvel a rák ellen?

Kémiailag vizsgálják a tudósok, hogy a curry képes-e felvenni a küzdelmet a bél rákos daganatai ellen.

A kurkumint, amely a természetben a kurkumin fűszerben fordul elő, már számos jótékony egészségügyi hatással hozták összefüggésbe - írja a BBC.

Laboratóriumban végzett tanulmányok kimutatták, hogy képes legyőzni a rákos sejteket, valamint jótékony hatást fejtett ki a stroke-ban és demenciában szenvedő betegeknél is. Most a kurkumin jótékony hatását vastagbélrákos betegek esetében vizsgálták.

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 40 ezer pácienst diagnosztizálnak a betegséggel. A vizsgálatban 40 beteg fog részt venni, akiknek a hagyományos kemoterápiás kezelés előtt kurkumin tablettát fognak adni, összehasonlítva a két módszer hatékonyságát.

Prof William Steward kutatásvezető elmondta, hogy a vastagbélrákot, különösen az áttéteseket, nagyon nehéz kezelni, mert a kemoterápia mellékhatásai is befolyásolják, hogy mennyi ideig tarthat a kezelés.

A szakember elmondta, ha a kurkumin képes lenne felvenni a küzdelmet a rákos sejtekkel, lehetővé válna, hogy a betegek e mellett kevesebb kemoterápiás kezelést kapjanak. Így csökkentve annak mellékhatását hosszabb ideig kezelhetik a betegeket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.