Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Április 23. 14:15, hétfő | Belföld
Forrás: mno / Magyar Nemzet

Diákokon húz hasznot a Tesco

Diákokon húz hasznot a Tesco

A Tesco egyre több diákot alkalmaz, és így milliós bérköltséget spórol meg – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az áruházlánc állítja, nem a takarékosságról, hanem a rugalmas foglalkoztatásról van szó. A szakszervezet pedig úgy véli, a diákmunka is bizonyítja, hogy létszámhiány van a cégnél.

Egyre több diákkal dolgozik a Tesco szuper- és hipermarketeiben, akiket iskolaszövetkezetektől, munkaerő-kölcsönző cégektől bérelnek. Ennek köszönhetően a multi számtalan járulékos költségtől szabadul meg, ráadásul eleve alacsonyabb órabérben alkalmazza a diákokat. A velük végeztetett többezernyi munkaórát áruházanként összeadva súlyos milliókat spórol meg az állandó, bejelentett munkaerőhöz képest.

Pálfalvi Márta, a Tesco vállalati kapcsolatokért felelős menedzsere ugyanakkor azt állította, nem a spórolás miatt részesítik előnyben a még iskolába járó dolgozókat, hanem a rugalmas foglalkoztatás miatt. „Egy állandó munkaerőt akkor is kell foglalkoztatni, hogyha éppen nincs munka, míg a diákmunkásokat olyankor is tudjuk alkalmazni, amikor valamilyen okból rendkívül megnő a forgalom” – fejtette ki Pálfalvi Márta.

Bubenkó Csaba viszont arról beszélt, hogy a diákokkal való helyettesítés is bizonyítja, létszámhiány van a Tescóban, ami a dolgozók túlterheltségét okozza. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a vállalatnál akkor alkalmazzák a diákokat, amikor nagy a forgalom, például hétvégenként, különböző szezonokban vagy akár a fizetések időszakában. Csupán néhány napra vagy az adott időszakra foglalkoztatják őket, amit főállásban, bejelentett munkavállalók esetében nem lehet megtenni.

Az érdekvédő szerint a jelenség legnagyobb hátulütője éppen ez, hiszen az, aki kevésbé rugalmas, de 8–12 órában, akár három műszakban dolgozva szeretne megélhetést biztosítani családjának, így nehezebben talál munkát.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.