Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Augusztus 10. 16:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mti.hu

Egyre több támogatási lehetőség nyílik startupok számára a szakértők szerint

Egyre több támogatási lehetőség nyílik startupok számára a szakértők szerint

Egyre több támogatási lehetőség nyílik a magyarországi startup vállalkozások számára, amelyeknek a nemzetközi piacon nagyon erős versenyben kell helyt állniuk -

-állították szakértők csütörtökön Budapesten, a szeptemberben induló InnoEnergy PowerUp! verseny kapcsán tartott háttérbeszélgetésen.

Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary alapítója, az EH Invest inkubátorház igazgatóságának elnöke elmondta, hogy az állam új szemlélettel tekint a kezdő vállalkozásokra, így a korábban hiányzó kezdő finanszírozások - egyebek között a startup-ökoszisztéma fejlesztésére kiírt programok által - biztosítottak, a magyar startupok új generációja pedig nemzetközi szinten is sikeres lehet a következő években.
Kiemelte, hogy a tervek szerint a Millenárison létrejövő Startup Campus is segíteni fog abban, hogy a régió innovációs versenyében Budapest előrébb léphessen.
Hangsúlyozta, hogy az energetikai startupokat nagyvállalati együttműködésekkel is segíteni kell, a szektorhoz kapcsolódó innovációk kiaknázásában pedig - kutatási kapacitásuknak köszönhetően - az egyetemeknek is fontos szerep jut.
Fazekas Esztella, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. tudásmenedzsment központjának szakértője úgy látja, hogy a magyar startupok érdeklődnek a versenylehetőségek iránt, a startup közösség fejlődik és egyre jobb ötletekkel jelentkezik. Bár a külföldi megjelenés nehéz és a nemzetközi pályázatokon is az érettebb fázisú pályázatok esélyesebbek, a nemzetközi kapcsolatrendszerek a kezdőket is segíthetik, és ezt a szakértő szerint a magyarországi vállalkozások egyre jobban értik. Hozzátette, hogy ötletek megvalósításához nemcsak humán erőforrásra, hanem költséges infrastruktúrára - például kutatólaborokra, költséges eszközökre - is szükségük lehet a vállalkozásoknak, emellett érdemes figyelniük a nemzetközi fejlesztési irányokat, hiszen a nemzetközi trendekhez nem illeszkedő fejlesztések nehezebben jutnak nemzetközi forrásokhoz.
Fischer Zoltán startupper, a tavalyi PowerUp! verseny döntőse úgy fogalmazott, hogy a startup a "mai kor aranyláza", de a többség a rendkívül erős versenyben nem képes fennmaradni. A sikeres cégek viszont hosszú távon várhatóan megalapozottabban tudnak majd működni - tette hozzá.
Dervalics Ákos energiaipari innovációs és business coach a rendezvényen arról beszélt, hogy az energetika lassan változó iparág, a mostani változások mégis jelentősnek látszanak, hiszen átalakul többek között a hálózatmenedzsment, előtérbe kerül az energiatárolás probléma, az elektromos autózás pedig új igényeket generál.
Az InnoEnergy PowerUp! versenyre szeptember 11-ig lehet pályázni, ekkor indul az elbírálási időszak. A magyarországi elődöntő október közepén lesz, a regionális döntőt pedig november 22-én tartják Budapesten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.