Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 13. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Elevenszülők voltak a tengeri őshüllők

Elevenszülők voltak a tengeri őshüllők

A tudósok bejelentették, hogy megtalálták az első bizonyítékot arra, hogy a hatalmas méretű tengeri őshüllők, a plesiosaurus-ok nem raktak tojásokat, hanem utódaikat elevenen hozták a világra.

A bizonyíték pedig nem más, mint egy várandós hüllő maradványa, amelyen jól kivehetőek a magzat körvonalai.

A 78 millió éves maradványok jelenleg Los Angelesben találhatóak, mivel a tudósok részletes elemzéseknek is alávetik. Eredetileg egy kansasi farmon találtak rá az 5 méter hosszú Polycotylus latippinus fosszíliáira, amely az úgynevezett plesiosaurus-ok családjába tartozik, de immár két évtizede feküdt a Los Angeles-i múzeum alagsorában, mire valaki felfedezte, hogy mekkora érték valójában.

A maradványok elemzésekor a tudósok rögtön felfedezték, hogy két különálló hüllőről van szó, de azt szinte rögtön kizárták, hogy a nagyobb megette volna a kisebbet, mivel a csontokon nem találtak harapásnyomokat. Végül rájöttek, hogy a hüllő utódának fosszíliáiról van szó.

A tudósok már 200 éve találgattak - nem tudták eldönteni, hogy hogyan szaporodhattak ezek az óriási tengeri hüllők. Azt valószínűtlennek tartották, hogy a parton raktak volna tojásokat, mivel mozgásuk ott túl nehézkes lett volna - most azonban már bizonyíték is van arra, hogy eleven utódokat szültek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: túdós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára