Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 15. 07:28, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elrendelték a Malév felszámolását

Elrendelték a Malév felszámolását

A Fővárosi Bíróság elrendelte a Malév Zrt. felszámolását – közölte a gazdasag.hu üzleti hírügynökség kedden. A rendkívüli moratóriumot 90 nappal meghosszabbították.

Az erről szóló végzés kedden jelent meg a Cégközlönyben. E szerint a bíróság 2012. február 14.-én jogerőre emelkedett végzésével a Malév Magyar Légiközlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság adós felszámolását főeljárásként elrendelte. Mint írták, a felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelmet február elsején nyújtották be. A felszámolás kezdő időpontja a végzés Cégközlönyben való közzétételének napja.

Ugyanakkor az adóst a kormány rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek nyilvánította, amelynek esetében a bíróság az adóst megillető rendkívüli moratóriumot e végzés Cégközlönyben történő közzétételétől számított 90 napos időtartamra meghosszabbítja. A bíróság által kijelölt felszámoló: Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. Felszámoló biztosként pedig Varga Jenőt, a cég rendkívüli vagyonfelügyelőjét nevezték meg.

A Cégközlönyben az szerepel, hogy mindazok akik az adóssal szemben fennálló ismert követeléseiket – kivéve a felszámolási eljárást közvetlenül megelőző csődeljárásban már bejelentett és nyilvántartásba vett követeléseket – a felszámolás során hitelezőként érvényesíteni kívánják, ismert követeléseiket e végzés közzétételétől számított 40 napon belül kell bejelenteniük a felszámolónak, vagyis a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-nek. A felszámoló csak azt a bejelentést veszi nyilvántartásba, amely után az igénybejelentő a követelés 1 százalékát, de legalább 5 ezer forintot, legfeljebb 200 ezer forintot a végzésben megjelölt számlára – a bírósági ügyszámra (végzés számra) hivatkozással – 40 napon belül befizetett és ezt a felszámoló részére igazolta – olvasható a cégközlönyben.

A Malév február 3-án reggel hat órakor szüntette be működését, törölve valamennyi járatát. Limburger Lóránt vezérigazgató akkor úgy fogalmazott: a korábbi napok beszámolóinak hatására ugyanis a cég partnerei elvesztették bizalmukat, és előre kérték az általuk nyújtott szolgáltatások ellentételezését. Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete.

Mint Varga Jenő, a cég rendkívüli vagyonfelügyelője korábban elmondta: a Malév összes kötelezettsége február elsején meghaladta a 120 milliárd forintot, beleértve a kisebbségi tulajdonos, az orosz Vnyesekonombank 120 millió euró követelését. A kötelezettségekből összesen 25 millió euró a lejárt szállítói tartozás, ebből a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak 14 millió euróval tartozik a Malév. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hírportálján keresztül jelezte, hogy az elmúlt években folyamatosan figyelmeztetett a Malév Zrt. gazdálkodásával kapcsolatos kockázatokra. Az ÁSZ már a tartósan veszteségesen működő állami tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzéséről szóló, 2006-os jelentésében felhívta a figyelmet a Malév működési kockázataira.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos múlt szerdán azt mondta: közel 1000 milliárd forint az az állami teher, amit a Budapest Airport Zrt.-vel kötött szerződés tartalmaz, ha a Malév felszámolásra kerül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bemutatott szerződés arra az esetre szab terheket a magyar állam számára, ha a Malév felszámolása megkezdődik.

Címkék: felszámolás, malév

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére