Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Érdemes várni a hitelcserével

Érdemes várni a hitelcserével

Úgy tűnik, elindul a hazai bankok között a hitelkiváltó verseny. Napról napra jelennek meg újabbnál újabb kölcsönök a piacon, ám a szakértő szerint érdemes még néhány hetet várni, hogy minden bank ajánlatát láthassák az ügyfelek. A kamaton, s a teljes hiteldíjmutatón kívül érdemes még néhány dologra odafigyelni, mielőtt döntenénk.

Készülnek a bankok a hitelkiváltásra. Már megjelent devizahitel-kiváltó kölcsönével a K&H Bank, a CIB Bank, a Kinizsi Bank, a Sberbank és az Erste. Érthető a sietség, mert a forintosítás hatalmas lehetőséget nyújt a hitelintézeteknek az ügyfélszerzésre.

Nem szabad azonban elsietni a döntést, hiszen a bankok egy része még a forintosításról, illetőleg az elszámolásról szóló értesítő levelek postázásával van elfoglalva április végéig, s még nem tették közzé ajánlatukat – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a BankRáció.hu vezető elemzője. Gergely Péter kiemelte, már az eddig nyilvánosságra hozott kínálat is sok érdekességet mutat. A szakember szerint a kamaton, s a teljes hiteldíjmutatón kívül érdemes még néhány dologra odafigyelni, mielőtt döntenénk a bankváltás előtt. Tanácsos megvárni, amíg az összes bank megjelenik kínálatával, hogy minden szóba jöhető ajánlatot megismerjünk. Először az új banknál kérjünk előminősítést, hogy megfelel-e a kinézett hitel minden feltételének, s csak ezt követően mondjuk fel a szerződést régi bankunkkal. Így elkerülhető, hogy hitel nélkül maradjunk, vagy rossz feltételekkel szerződjünk, ha mégsem felel meg az új kölcsön minden feltételünknek.

Az eddig megjelent ajánlatokból látszik, hogy minden bank másra helyezi a hangsúlyt – emelte ki a szakember. Akad, amelyik lakás- és szabad felhasználású hitel kiváltására egyaránt felhasználható kölcsönt kínál az új bankot keresőknek. Ez unikum, mert a bankok többsége csak lakáshitel kiváltására kínálja új kölcsöneit. Van olyan pénzintézet is, amely az új ügyfeleknek feltűnően olcsón, mindössze 2,5 százalékos kamatfelárral kínál kiváltó hitelt, ha legalább 200 ezer forintot utal rendszeresen számlájára. Ez esetben a teljes hiteldíjmutató 4,81 százalék.

Az eddig megjelent kínálatból az is világos, hogy egyáltalán nem lesz ritka az öt százalék alatti kamatozású kiváltó hitel, ami akár még egy évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna. A bankok versenyét jól mutatja az is, hogy a kapcsolódó olyan költségeket, mint a közjegyzői díj, a hitelbírálati költség, az értékbecslési díj, a tulajdoni lap és térképmásolatok díja, nem számolják fel, vagy a folyósítást követően visszatérítik. Gergely Péter szerint mindenkinek érdemes elgondolkodni azon is, hogy valamivel – egy-másfél százalékkal – magasabb kamat fejében öt-, tíz- vagy tizenöt éves kamatperiódusú hitelt vegyen fel. Ez esetben ugyanis évekre előre pontosan tudható, hogy havonta mekkora összeget kell törleszteni, s nem kell attól tartani, hogy a jegybanki alapkamat emelésekor a fizetési kötelezettség is nő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár