Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 10. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ezentúl csak a köztévé közvetíthet a kampányról?

Ezentúl csak a köztévé közvetíthet a kampányról?

Ötszáz aláírást kell összegyűjteni az egyéni képviselőjelöltség megszerzéséhez, a kopogtatócédulák rendszere megszűnik, a választópolgárok több jelöltet is ajánlhatnak – mondta a formálódó választási eljárási törvényről a Kossuth Rádió reggeli műsorában Gulyás Gergely. Jelentős változás továbbá, hogy ezentúl csak a közszolgálati médiában jelenhetne meg választási hirdetés.

A fideszes képviselő szerint a napirenden szereplő 260 módosítás túlnyomó többsége technikai jellegű változtatás, példaként említette, hogy az Országos Választási Bizottság neve Nemzeti Választási Bizottságra módosul. Tagjait ezentúl nem a belügyminiszter, hanem a köztársasági elnök jelöli, a parlament pedig, kétharmados többséggel, kilenc évre választja őket. A választott tagokon kívül a parlamenti frakcióval rendelkező és az országos listát állító pártok is delegálhatnak tagokat a testületbe, amelynek határozataival szemben teljes bírósági jogorvoslatra van lehetőség – hangsúlyozta. A Nemzeti Választási Iroda autonóm intézmény lesz, a választások lebonyolításáért felelős intézmény függetlenedik a politikától – emelte ki.

A párt és kampányfinanszírozásról még nincs döntés, erről a tavaszi ülésszakon határoznak, az azonban biztos, hogy a jelöltek önmagában a jelölté válás miatt nem fognak szabadon felhasználható pénzügyi forrásokat kapni – mondta Gulyás Gergely.

A kampányidőszak ötven napra szűkül, lényegesen rövidebb lesz az eddigieknél, a plakátok kihelyezését nem fogják tiltani, televíziós hirdetéseket azonban csak a közszolgálati csatornákon lehet majd látni, a kereskedelmi tévéket kizárnák a kampányból. Az itteni hirdetések tették ugyanis a legköltségesebbé a kampányt, ami az esélyegyenlőséget sem garantálta – magyarázta.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta: nemcsak a jegyző, hanem a polgármesteri hivatal átruházott hatáskörben eljáró bármely munkavállalója felkeresheti otthonában a regisztrációt kérő állampolgárokat, hasonlóan a mozgóurnás szavazás rendszeréhez. A felvételre a választói névjegyzékbe (regisztrációra) nyolc hónap áll rendelkezésre, 2013. szeptember 1-jétől a választást megelőző 15. napig, míg az otthoni regisztráció a jövő év szeptember 1-jétől december végéig lehetséges. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.