Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 22. 14:46, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Fazekas: a magyar történelem egyik csúcspontja a nándorfehérvári győzelem

Fazekas: a magyar történelem egyik csúcspontja a nándorfehérvári győzelem

Az 1456-os nándorfehérvári győzelem a magyar történelem egyik csúcspontja volt - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter hétfőn nándorfehérvári diadal emléknapján Budapesten.

Fazekas Sándor a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott ünnepségen közölte, hogy a magyar királyi haderőt a parasztság, jobbágyság hadba hívása is segítette, s akkor Nándorfehérvárnál (a mai Belgrádnál) és történelmünk során azóta többször is beigazolódott, hogy a nemzet fennmaradása a vidéki Magyarországon múlik, a parasztság nemzetfenntartó ereje.
"Nélkülük elképzelhetetlen volt csatát nyerni és ez így igaz a ma küzdelmeiben is" - szögezte le a tárcavezető.
Fazekas Sándor a déli harangszó után tartott beszédében felidézte, hogy a nándorfehérvári diadal emlékére 557 éve világszerte valamennyi keresztény országban megkondulnak délben a harangok.
Azt mondta, "gondoljunk az önfeláldozó Dugovics Tituszra, aki nem engedte, hogy idegen eszmék, idegen zászlója lobogjon a kereszténység védőbástyáján. Merítsünk erőt a hősök hazaszeretetéből és személyes példánkkal bátran mutassunk irányt mi is az útkereső Európának" - fogalmazott.
A miniszter II. Pius pápa szavaira utalva azt mondta, hogy Magyarország ma is "a kereszténység pajzsa és a nyugati civilizáció védője". Fazekas Sándor szerint a keresztény Európa védelme az ország számára olyan fontos, hogy az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal napját emléknappá nyilvánította. "Ezt az eszmét védi Magyarország alaptörvénye és ezért állunk ki nap, mint nap az európai közéletben" - tette hozzá.
A politikus méltó emlékmű felállítását szorgalmazta nándorfehérvári csata helyszínén.
Hunyadi János serege 1456. július 22-én mért megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tavaly indította el a Hunyadi-járat nevű emléktúrát. A járaton résztvevő hajók délelőtt érkeztek meg a Széchenyi István térre fedélzetükön azzal a mintegy 300 gyerekkel, akinek egy része az Erzsébet-tábor keretében Belgrádban tanulmányi kiránduláson vett részt. Ezt követően a nándorfehérvári diadal hőseinek tiszteletére a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortüzet adtak, majd ünnepi menet indult a Budai Várba.
Az ünnepségen Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professzora bemutatta "A déli harangszó Magyarországon és a nagyvilágban" című könyvét. A könyv díszpéldányait a Hunyadi-járaton résztvevő gyermekek tanárai vehették át Balatoni Monikától, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárától. Délután a Hadtörténeti Intézetben múzeumpedagógiai foglalkozáson, az Anjou sétányon pedig rendhagyó történelemórán vehetnek részt a gyerekek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során