Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 04. 15:58, kedd | Kék hírek
Forrás: MTI

Felmentette a bíróság Molnár Gyulát és társait

Felmentette a bíróság Molnár Gyulát és társait

A Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát, Újbuda volt szocialista polgármesterét és Lakos Imrét

A Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát, Újbuda volt szocialista polgármesterét és Lakos Imrét, a kerület egykori szabaddemokrata alpolgármesterét a hivatali visszaélés vádja alól keddi első fokú, nem jogerős ítéletében.

A harmadrendű vádlott ügyvédet a bűnsegédlet vádja alól mentette fel a bíróság - ez az ítélet sem jogerős.
A büntetőeljárás Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő 2007. őszi feljelentése nyomán indult meg.
Az ügyészség a három férfit azzal vádolta, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.
A keddi tárgyaláson az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak fenntartották korábbi vallomásukat, amely szerint nem érzik magukat bűnösnek.
Molnár Gyula, aki jelenleg a Fővárosi Közgyűlés tagja, úgy fogalmazott, hogy az önkormányzati rendszer egésze ült a vádlottak padján. "Az önkormányzatok nem királyságok, a polgármesterek pedig nem királyok, a döntéseket képviselő-testületek hozzák" - tette hozzá.
Lakos Imre hangsúlyozta: az ügyész is kimondta, hogy szabályszerű és jogszerű döntések születtek, károkozás nem történt. Elmondta: csupán feltételezések szerepeltek a vádiratban, amely egy bizonyítékokkal alá nem támasztott prekoncepció alapján született.
A Fővárosi Törvényszék a vádlottakat bűncselekmény hiányban mentette fel. Krecsik Eldoróda tanácsvezető bíró az ítélet részletes indoklása során ismertette a vallomásokat. Hangsúlyozta: a volt újbudai polgármester elszámolt az ingatlan eladásából befolyt pénzzel, amelyből parkokat és játszóterek újítottak fel, korszerűsítettek és takarítottak ki. Hozzátette: az ingatlan értékesítése a képviselő-testület által jóváhagyott, törvényes folyamat volt, nem született olyan döntés, hogy az ingatlant el kell adni. Sem a tanúk, sem a feljelentő nem állították, hogy Molnár Gyula vagy Lakos Imre utasítást adott volna az ingatlan értékesítésére.
A kerület 2006-ban 417 millió forintért vásárolta meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól a vádiratban szereplő, a Lágymányosi-öbölben fekvő telket, amely az önkormányzat tulajdonában lévő Buda-Hold Kft. tulajdonába került. A Buda-Hold és a szintén önkormányzati tulajdonú Öböl XI. Kft. újabb céget hozott létre, amelybe az ingatlant apportálták, majd ezek után eladták az Öböl Kft.-nek.
A felmentő ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, míg az ügyész fellebbezett. Az első fokú ítélet így nem jogerős, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja az ügyet.
Az ítélet kihirdetése után Molnár Gyula újságíróknak azt mondta, hogy öt év alatt nem történt érdemi nyomozati cselekmény, egyetlen tanúvallomás alapján vádat lehetett emelni a választási kampányban a sikerre esélyes polgármesterjelölttel szemben. Megfogalmazása szerint "bizonyos politikai szereplők képesség híján büntetőfeljelentésekkel kívánnak pozíciókat szerezni". Ha jogerős lesz az ítélet, akkor a szükséges jogi lépéseket meg fogják tenni - jelentette ki Molnár Gyula. Lakos Imre pedig úgy fogalmazott, hogy "öt év után először mondták ki, hogy a vádak alaptalanok, rágalmak, és az ügyészség három év alatt egyetlen bizonyítékot sem tudott felsorolni a vád alátámasztására".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön