Városlista
2022. szeptember 27, kedd - Adalbert

Hírek

2012. Január 17. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Figyelmeztettek: rá se nézzünk, ha nem akarunk bajt

Figyelmeztettek: rá se nézzünk, ha nem akarunk bajt

Már a csábító étkek látványa is növeli az étvágyat. Ezt eddig is tapasztalhatta mindenki, tudományos bizonyítást viszont csak most nyert a jelenség.

A Max Planck Pszichiátriai Intézet (MPI) kutatói hétfőn Münchenben mutatták be vizsgálataik eredményeit, amelyek szerint az étel látványa által keltett éhségérzet a grelin nevű hormontól függ, amely az optikai inger hatására többszörösen termelődik.

Fő irányítóként a grelin az étkezési szokásokért és az étel felhasználásának testi folyamataiért is felelős. A tudósok becslése szerint az étvágygerjesztő ételek folyamatos médiajelenléte is felelős a nyugati társadalmakra jellemző túlsúlyért.

A tudósok kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan reagálnak egészséges fiatal férfiak jóízű ételeket valamint ehetetlen tárgyakat ábrázoló képek látványára. Közben a vérükben lévő, a táplálékfelvétel rendszerességét irányító egyes hormonok koncentrációját mérték, elemezték.

Az eredmény szerint a táplálék optikai ingerének hatására mérhetően nőtt a vérben a grelinkoncentráció. „Ez egy olyan folyamat, amely odáig vezethet, hogy már két órával a reggelit követően is megkívánunk egy szelet süteményt” – magyarázta Petra Schüssler, az MPI kutatója. A súlyproblémákkal küzdő embereknek ezért a szakértő azt javasolja, lehetőség szerint próbálják meg kerülni az étvágygerjesztő ételek látványát.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 27. 08:07, kedd | Belföld

Halálos közlekedési baleset történt Békés megyében

Egy ember meghalt, nyolcan megsérültek, amikor kedden kora reggel, Körösladány közelében három autó ütközött - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

2022. Szeptember 27. 08:03, kedd | Belföld

Megvadult kecskék miatt kapott bejelentést a közútkezelő

Az M2-es autóúton kecskék próbáltak meg feljutni a pályára.

2022. Szeptember 26. 12:32, hétfő | Belföld

Gulyás: a kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak

2022. Szeptember 26. 12:24, hétfő | Belföld

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon (EMN), melynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mind a 19 megyében és Budapesten 61 helyszínen várja az érdeklődőket.