Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Március 02. 08:46, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció:

Folytatódik az élelmiszerpazarlás elleni program

Folytatódik az élelmiszerpazarlás elleni program

Folytatódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.

A közleményben felidézik, hogy február 25-én, online zárókonferencián összegezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit, amelyet az Európai Unió LIFE pályázatának pénzügyi hozzájárulásával 2016-ban indítottak.

A tájékoztatás szerint Bognár Lajos országos főállatorvos a konferenciát megnyitó beszédében bejelentette, hogy bár az EU-s társfinanszírozási időszak véget ért, az Agrárminisztérium és a Nébih továbbra is elkötelezett a 2020 óta Magyarország nemzeti élelmiszerhulladék-megelőzési programjának is számító Maradék nélkül folytatása mellett.

Angelo Salsi, az Európai Bizottság LIFE programjának vezetője köszöntő beszédében kiemelte, a Maradék nélkül projekt példaértékű kezdeményezés lehet más országok nemzeti programjai számára a maga komplexitásával, innovativitásával és eredményességével - írja a Nébih közleményében.

Kasza Gyula, a program vezetője az elmúlt 4 év legfontosabb eredményeit ismertetve elmondta, a komplex oktatási program csaknem 300 000 gyerekhez jutott el a nyomtatott és az online letölthető oktatási csomagok révén. Bemutató foglalkozásokat, órákat 58 iskolában tartottak, amelyeken 1800 gyerek és 110 pedagógus vett részt, a program vetélkedőibe, játékaiba pedig 2300 gyerek kapcsolódott be.

A Nébih közölte, a Maradék nélkül program kutatási eredményei a lakossági élelmiszerhulladékról azt mutatja, hogy Magyarországon 2016 és 2019 között 4 százalékkal csökkent az egy főre eső éves élelmiszerhulladék mennyiség, amely jelenleg hozzávetőlegesen 65 kilogramm.

A program részeként tematikus útmutatók is készültek az élelmiszerláncban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére szolgáló jó gyakorlatokról az élelmiszer-feldolgozók, a kereskedelem, a vendéglátás, valamiant a civil szektor számára - tájékoztatott a Nébih.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.