Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 20. 13:48, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Gyerekcsatornává alakul az M2

Gyerekcsatornává alakul az M2

Klasszikus gyermek- és ifjúsági csatornává alakul át december 22-től az M2, amely erőszakmentes, családbarát, szórakoztató és értékteremtő tartalmakkal várja nézőit.

A közmédia keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott: a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az MTV Zrt. közös szándéka szerint elinduló gyerekcsatorna a hagyományok és az újdonságok ötvözésével teremt szórakozási alternatívát. A 3-12 éves korosztálynak reggel 6-tól 20 óráig kínálnak műsorokat, utána a felnőtteknek szóló programoké lesz a képernyő. Este közszolgálati értékeket közvetítő, szórakoztató, ismeretterjesztő, zenei és spotműsorok várják a nézőket.
Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója felidézte, hogy már két éve zajlik a közmédia reformja, számos átalakítás történt az elmúlt időszakban, az egyes csatornák tematikájában is. 2011 elején felmerült a gyerekcsatorna indítása, ez a terv most valósul meg.
Kiemelte: a közmédia vezetése úgy gondolja, hogy egy ilyen jellegű, a 3-12 éveseknek szóló, erőszakmentes tartalmat kompromisszumok nélkül sugárzó televízió csatornára szükség van, ez valós közszolgálati feladat.
"Ha azt mondjuk, hogy az M1 a felnőttek vezető csatornája a közmédiában, akkor talán joggal remélhetjük, hogy egy idő után a gyermekek világában válik vezető csatornává az M2" - fogalmazott az MTVA vezérigazgatója.
Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a gyerekeket nem lehet eltiltani a képernyőtől, legfeljebb befolyásolni lehet, mit nézzenek. Hangsúlyozta: alakuló világképükre erős hatással van az, hogy mit látnak a televízióban. "Óriási a felelőségünk abban, min nőnek fel a gyerekek, akik egyébként átlagosan napi 4 órát töltenek a képernyő előtt" - mutatott rá.
Szólt arról, hogy a Magyar Televízióban évtizedekkel ezelőtt készültek a gyerekeknek, fiataloknak szóló műsorok, ennek is köszönhető, hogy sok szülő, nagyszülő kérte, hogy azokat az értékeket, amelyeken felnőttek, mutassák meg gyerekeiknek, unokáiknak is.
"Mutassuk meg a Mirr-Murrt, a Vukot, a Frakkot, a Süsüt, a Futrinka utcát" - sorolta, hozzátéve, hogy ezt figyelembe véve alakították ki az induló műsorstruktúrát, ám nem tettek le arról sem, hogy egyre több saját gyártású produkcióval színesítsék a műsorfolyamot.
"Barátságos, értékes, erőszakmentes, tanulságos, magyar és európai - ezek a hívószavai a csatornának" - mondta, hozzáfűzve: hisz abban, hogy olyan csatornát hoznak létre, amely értékes alternatívát nyújt a gyerekeknek és ez a fogékony, érzékeny generáció szívesen nézi majd.
Horváth Vanda, az MTVA főszerkesztője kiemelte: a gyerekek világképét alakító értékek csak olyan formában adhatóak át, amely szórakoztatja, leköti őket. Mint mondta, elsősorban a magyar értékeken alapuló, a magyar kultúra szerves részét képező meséket fognak bemutatni.
A sajtótájékoztatón résztvevő színművészek - Molnár Piroska, Kautzky Armand, Balázs Péter és Balázsovits Edit - a Vörösmarty Általános Iskola diákjainak olvastak fel magyar népmesét, a most induló csatorna Mesebolt című műsorát varázsolva a helyszínre.

Címkék: Kultúra-média

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során