Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. Március 06. 15:05, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hárommilliárdos károkozással vádolnak tatabányai gabonakereskedőket

Hárommilliárdos károkozással vádolnak tatabányai gabonakereskedőket

Hárommilliárd forintos csalással vádolja az ügyészség egy tatabányai gabonakereskedő cég két vezetőjét, akik a társaság fizetésképtelensége ellenére kötöttek szerződéseket és ezzel 191 sértettnek okoztak kárt

- közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Reszl Ildikó főügyész tájékoztatása szerint a malomipari termékek gyártásával, gabona-nagykereskedelemmel foglalkozó társaság 2015-ben 2,7 milliárd forint üzemi veszteséget halmozott fel és 4,6 milliárd forint összegben nem tudott eleget tenni rövid lejáratú kötelezettségeinek.

A vádlottak hitelkérelmeit a pénzintézetek elutasították, mert a cég készpénzállománya alacsony volt és túlzottan eladósodott. A vállalkozás 2015. június végétől olyan tartozásokat halmozott fel, amelyeket már nem tudott kifizetni, ezért a tulajdonukban lévő, korábbi hitelek fedezetéül szolgáló ingóságokat értékesítettek.

Időközben hitelezők egy csoportja kétszázmillió forintos tartozás miatt a cég ellen felszámolást kezdeményezett. A társaság vezetői a további működés érdekében megegyeztek a hitelezőkkel és részletfizetést ajánlottak fel.

Az ügyészség szerint a vádlottak tudatában voltak annak, hogy a társaságnak 2015. június végétől nem volt reális lehetősége a megkötött szerződések kiegyenlítésére. A sértetteket nem tájékoztatták a fizetőképesség hiányáról, az alkalmazottakkal továbbra is köttettek szerződéseket gabonafelvásárlására.

A Tatabányai Járási Ügyészség a cég két vezetőjét különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja. A vádirat szerint haszonszerzés céljából tévedésbe ejtő, illetve tévedésben tartó magatartásukkal 191 sértettnek összesen mintegy hárommilliárd forint kárt okoztak.

Arra az esetre, ha a vádlottak az előkészítő ülésen beismerik a bűncselekmény elkövetését, az ügyészség az elsőrendű vádlottra öt év, a másodrendűre négy év börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Kérte továbbá, hogy a felszámolás alatt álló gazdasági társasággal szemben 1,7 milliárd összegben rendeljenek el vagyonelkobzást - ismertette a megyei főügyész.

Címkék: csalás, gabona, kár, tatabánya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni