Városlista
2022. szeptember 27, kedd - Adalbert

Hírek

2012. Január 19. 16:18, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Hat járás lesz Nógrád megyében

Hat járás lesz Nógrád megyében

Nógrád megyében hat járás működik jövő év januártól, a járási székhelyek a jelenlegi kistérségi központok lesznek - mondta a megyei kormánymegbízott csütörtökön Salgótarjánban.

Szabó Sándor sajtótájékoztatón ismertette: Salgótarján, Balassagyarmat, Szécsény, Rétság, Pásztó és Bátonyterenye lesz majd a járások székhelye.
Hozzátette: az ország többi megyéjéhez képest Nógrádban a közigazgatási reformmal kapcsolatban viszonylag kevés a vitatott kérdés.
Nem vitatott az, hogy a megyében hat járás alakul ki, hiszen ez a történelmi hagyományokkal, a kistérségek rendszerével és egyéb szervezési elvekkel is egyezik, ugyanakkor eltérőek a vélemények arról, hogy bizonyos községek melyik járáshoz tartozzanak - mondta.
Tájékoztatása szerint a kormányhivatalban három, jogász végzettségű főosztályvezetőből álló munkacsoport vizsgálja szakmai szempontból ezt a kérdést, és egyeztetéseket is folytatnak.
Kérdéses még, hogy Ipolytarnóc, Litke, Nógrádmegyer, Szalmatercs, Ságújfalu, Karancsság a szécsényi vagy a salgótarjáni járás része legyen, illetve a bátonyterenyei vagy a salgótarjáni járáshoz tartozzon-e Kazár, Vizslás, Rákóczibánya, Mátraterenye és Mátranovák.
Szabó Sándor úgy fogalmazott: némi aránytalanságot látnak, mivel a tervezett járások lakosságszám alapján nagyok a különbségek, a salgótarjáni járás területén például 72 ezer ember élne, míg a bátonyterenyein 18 ezren.
Mint hozzátette, a február 10-ig meghozott döntéseknél érvényesíteni kell a területi arányosság elvét, figyelembe kell venni, hogy a székhelyek lakosságszáma milyen arányban áll a járások összlakosságával, továbbá a körjegyzőségek területét és a közlekedési adottságokat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 27. 09:20, kedd | Belföld

Sok a vadgázolás az utakon, ezekre figyeljen, hogy elkerülje a balesetet!

Rendőrségi tanácsok, hogyan kerülje el a szerencsétlenséget.

2022. Szeptember 27. 08:07, kedd | Belföld

Halálos közlekedési baleset történt Békés megyében

Egy ember meghalt, nyolcan megsérültek, amikor kedden kora reggel, Körösladány közelében három autó ütközött - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

2022. Szeptember 27. 08:03, kedd | Belföld

Megvadult kecskék miatt kapott bejelentést a közútkezelő

Az M2-es autóúton kecskék próbáltak meg feljutni a pályára.

2022. Szeptember 26. 12:32, hétfő | Belföld

Gulyás: a kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak