Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Október 28. 16:31, péntek | Belföld
Forrás: mti

HM: töretlen a népszerűsége a honvédkadétprogramnak

HM: töretlen a népszerűsége a honvédkadétprogramnak

Töretlen a népszerűsége a honvédkadétprogramnak: már több mint hétezren tanulnak ebben a képzésben - idézte a honvédelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium közleménye

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: több mint ötven százalékkal, csaknem 2500-zal többen tanulnak a honvédkadétprogramban az előző évhez képest.

A miniszter kiemelte: a programban résztvevő iskolák száma az elmúlt öt esztendőben folyamatos emelkedést mutatott, 2021-hez képest pedig több mint negyedével nőtt.

A honvédkadétprogram, amely a középiskolások számára élményszerűvé teszi az ismeretek elsajátítását, három szinten működik. A honvédkadétok közismereti képzésében a honvédelmi alapismeretek oktatására helyezik a hangsúlyt, a szakképzés keretében pedig - hét szakirányban - honvédkadétszakmát oktatnak a technikumokban.

A honvédkollégiumok a speciális napirendnek és a katonapedagógusoknak köszönhetően a legintenzívebb honvédelmi nevelést képesek biztosítani, miközben a közismereti képzést, illetve a szakképzést kötelező bentlakással egészítik ki. A 2022/23-as tanévtől már négy oktatási intézményben - a debreceni, a nyíregyházi, a szolnoki és a hódmezővásárhelyi kollégiumban - élhetnek ezzel a lehetőséggel a diákok.

A honvédkadétprogram 2017-ben váltotta a tárca korábbi pályaorientációs programját, amely nemcsak nevében, hanem tartalmában és alapvető célkitűzésében is megváltozott, ezzel új alapokra helyezte a honvédelmi nevelést.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a jelenlegi biztonsági helyzet megerősítette a magyar kormányt abban a célkitűzésben, hogy egy erős, jól felszerelt és jól szervezett haderőt építsen ki.

A miniszter emlékeztetett: a magyar történelem legfontosabb pontjai harci cselekményekhez köthetők, a magyar katonai hagyományok jelentősége az ország fejlődésében elvitathatatlan. Ezeknek a tradícióknak a továbbélése pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy hazánk a modern kor kihívásaira méltó választ adni képes haderővel rendelkezhessen - emelte ki.

Magyarország Közép-Európa egyik legnagyobb mértékű haderőfejlesztési programját hajtja végre, amelynek keretében az eszközállomány modernizálása mellett fő cél a személyi állomány elismertségének, a katonai pálya megbecsültségének visszaállítása. A honvédelmi alap jelenti a biztosítékot a katonai illetmények kétlépcsős, összesen átlagosan 25 százalékos emelésére - mondta.

Hozzátette: a honvédelmi szolgálat lehetőségeinek kibővítése mellett a fiatal nemzedék honvédelmi ismereteinek szélesítésével a diákok megismerhetik Magyarország katonanemzeti gyökereit, hagyományait.

Október elsejéig 121 középiskola csatlakozott a programhoz, amelyben már 7109 kadét tanul: közismereti képzésben 5123, szakképzésben 1671, honvédkollégiumban 315 diák. A képzés mindkét nem körében népszerű, hiszen a kadétok 35 százaléka lány - ismertette Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során