Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Január 26. 07:40, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Hónapokon belül megkezdődik a fal építése az USA-mexikói határon

Hónapokon belül megkezdődik a fal építése az USA-mexikói határon

Donald Trump amerikai elnök szerdán megerősítette, hogy hónapokon belül megkezdődik a fal építése a mexikói határon.

Trump az ABC televízióak adott nterjújában hangsúlyozta: a mexikói határon létesítendő fal építési terveinek kidolgozása azonnal megkezdődik, s maga az építkezés is hónapokon belül megindul. A televízió már az elhangzás előtt előzetes részleteket közölt az elnöki interjúból.

Donald Trump utalt arra: változatlanul azt akarja, hogy Mexikó "száz százalékig" kifizesse a fal költségeit. Az elnök kifejtette: "viszonylag gyorsan" megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy Mexikó hogyan térítse meg ezeket a költségeket.

A választási kampányban Donald Trump többször kijelentette, hogy a falépítést Mexikó finanszírozza majd. Most először fogalmazott úgy, hogy Mexikó később téríti meg az építkezés költségeit. A leghatározottabban kizárta ugyanakkor, hogy a falépítést az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozzák. "Majd kifizetik, ennek meglesz a formája" - fogalmazott, hozzátéve: "amit teszek, az jó az Egyesült Államoknak". Úgy vélte, hogy az "jó lesz Mexikónak is."

Trump a tervek szerint rövidesen a belbiztonsági minisztériumba látogat, s várhatóan ott írja alá a fal építéséről szóló elnöki rendeletet egy sor más, a migrációs politikára vonatkozó rendelettel együtt.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint a várható elnöki rendeletek rögzítik majd, hogy megnövelik a bevándorlási hivatalnokok létszámát, megerősítik a határvédelmi szerveket, átmeneti beutazási tilalmat vezetnek be a menekültek nagy részének befogadására, és Szíriából, valamint a Közel-Kelet hat másik országából bevándorolni szándékozók számára felfüggesztik a vízumkiadást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.