Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Április 11. 16:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Honvédelmi államtitkár: a kormány idejében kezdte meg a haderőfejlesztést

Honvédelmi államtitkár: a kormány idejében kezdte meg a haderőfejlesztést

A veszélyek korát éljük, de a kormány ezt időben felismerte és példaértékű haderőfejlesztésbe kezdett

- utalt az orosz-ukrán háborúra a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Kutnyánszky Zsolt a Vármegyék 1000 éve a haza védelmében országos rendezvénysorozat második állomásán, a Hajdú-Bihar vármegye a honvédelem szolgálatában című fórum megnyitóján azt mondta, e folyamat fontos állomásaként pénteken először száll le magyar földre a KC-390 katonai szállítórepülőgép.

A brazil repülőgéptípusból két darabot gyártanak a Magyar Honvédségnek - jelezte az államtitkár a városban állomásozó alakulatok képviselőiből és a helyi Kratochvil Károly honvéd középiskola hallgatóiból álló hallgatóságának.

A 35 méter hosszú katonai szállítógép hadrendbe állítása új képességet jelent a Magyar Honvédségben. A most tesztelésre érkezett repülőt még visszaviszik a gyártóbázisra, majd a tervek szerint ez év végén, illetve jövő év elején a gépek hadrendbe állhatnak - ismertette Kutnyánszky Zsolt.

A haderőfejlesztéssel összefüggésben az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a társadalom is támogassa a folyamatokat, a nemzeti lelkületű fiatalok pedig a honvédelmi nevelés során váljanak a haza iránt elkötelezett emberekké.

Hozzátette: Hajdú-Bihar vármegye hadtörténeti múltját és mai helyzetét tekintve is figyelemre méltó szerepet vállalt és vállal a honvédelemben.

Kutnyánszky Zsolt hosszan sorolta azokat a történelmi eseményeket, amelyek Debrecenhez és a vármegyéhez kötődtek a különféle szabadságharcok, függetlenségi törekvések során, majd méltatta a Debrecenben jelenleg is szolgáló Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár és a Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred katonáit.

Az államtitkár arról is beszámolt: a vármegye a honvéd kadétprogramban is élen jár. Jelenleg a vármegye négy iskolájában 352 kadét tanul, de - mint kiemelte - hamarosan bővül a képzés a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium bevonásával. Olyan fiatalokat képeznek, akik "tudnak, mernek és akarnak felelősséget vállalni a munkájukért" - mondta Kutnyánszky Zsolt.

Címkék: honvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során