Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. December 23. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Ismét kék lesz a brit útlevél

Ismét kék lesz a brit útlevél

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után újból meghonosítja a hagyományos kék brit útlevelet a jelenlegi bordó helyett.

A brit belügyminisztérium pénteki bejelentése szerint várhatóan 2019 októberétől kerül forgalomba ismét a kék brit útlevél.

A jelenlegi bordó útlevél fedőlapjának tetején a European Union felirat látható, alatta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága megjelölés, majd a brit királyi ház hivatalos címere.

Az EU-tagságra utaló felirat a belügyi tárca pénteki tájékoztatása szerint már 2019 márciusában, a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában lekerül az új útlevelekről, de az akkor kiállított új úti okmányok színe még bordó lesz. A brit kormány a kék színű útlevelek előállítására ugyanis csak a kilépés után köt majd új szerződést a gyártóval.

Nagy-Britanniában 1988 óta bocsátanak ki bordó útleveleket az akkori Európai Gazdasági Közösség iránymutatása alapján, de ez valójában soha nem volt kötelező - csak ajánlásként fogalmazódott meg a színharmonizálás a közösségen belüli utazás és az úti okmányok ellenőrzésének megkönnyítése végett.

London nem lépett be az uniós belső határellenőrzést lebontó schengeni övezetbe, Nagy-Britanniában ugyanakkor személyi igazolvány sem létezik, így az útlevél továbbra is a brit állampolgárok elsődleges úti okmánya az EU-n belüli utazásokhoz.

Az első kék brit útleveleket 1921-ben állították ki, az utolsó 2003-ban járt le.

Brandon Lewis, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára pénteken a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a kék útlevél újbóli meghonosítása is annak a jele, hogy "a kilépés az Európai Unióból egyedülálló lehetőséget teremt a brit nemzeti önazonosság helyreállítására".

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése