Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Június 20. 19:44, kedd | Belföld
Forrás: mti - MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Július 29-én rendezik meg a 192. balatonfüredi Anna-bált

Július 29-én rendezik meg a 192. balatonfüredi Anna-bált

Július 29-én rendezik meg a 192. balatonfüredi Anna-bált, melyet idén is prímásverseny és operakoncertek kísérnek, de lesz utcabál is a Blaha utcában.

Bóka István, Balaton-parti város polgármestere az eseményről szóló keddi balatonfüredi sajtótájékoztatón azt mondta: az Anna-bál szervezésében egyszerre törekedtek a hagyományőrzésre és a megújulásra. Ebben az évben is többnapos programsorozatot szerveznek a bál köré, az Anna Fesztivál rendezvényeit július 25-30. közt tartják a Balaton-parti városban.

Látványos lesz a tavalyi szépségkirálynő felvonulása és az idei győztesek sétakocsikázása, amelyen a szilvásváradi, a mezőhegyesi és a bábolnai állami ménesbirtok, valamint idén először a Magyar Nemzeti Lovas Díszegység is részt vesz - emelte ki a polgármester.

Hozzátette: idén is lesz sétálójegy, valamint a felvonulás után a Blaha utcát lezárják, és utcabált rendeznek, ahol kivetítik a bál meghatározó eseményeit is.

Az Anna-bál hagyománya a nemzeti összetartozást is jelenti - fogalmazott az idei Anna-bál kulturális partnervárosa, Győr alpolgármestere. Somogyi Tivadar arról is beszélt: Győr és Balatonfüred egyaránt hagyománytisztelő, múltjára és jelenére büszke város.

A balatonfüredi Anna-bált idén ötödik alkalommal kíséri prímásverseny. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta: a kétnapos versenyt látványos gálakoncert zárja a bál előtti szerdán a Gyógy téren Tarnai Kiss László nótaénekessel.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: az Anna-bál hetében csütörtökön az Opera énekkara ad műsort, pénteken Wágner- és Mozart-műveket hallhat a közönség, vasárnap pedig A bolygó hollandi című előadást láthatják felvételről az érdeklődők a Gyógy téren.

Idén első alkalommal a Balatonhoz kapcsolódó irodalmi beszélgetések is tarkítják az Anna-bálhoz kapcsolódó programokat - tette hozzá Juhász Anna irodalmár.

A sajtótájékoztatón Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt vezérigazgatója arról beszélt: a hölgyek nyakára kerülő porcelánszíveken idén a Balatonban honos tőkés réce egy tollának színe jelenik meg. A bál királynője Royal Garden-mintával ellátott díszserleget kap - ilyen mintájú nászajándékot küldött Magyarország Vilmos brit herceg esküvőjére - az első udvarhölgy Rotschild-mintára épülő, madaras mintázatú, a második udvarhölgy pedig türkiz-platina Apponyi-mintás vázát kap. A vacsorát csaknem 60 millió forint értékű, 3500 darabos kék Apponyi-mintás étkészletben tálalják - tette hozzá.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket - mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;