Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 02. 07:29, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Készenlétben állnak a határ menti kórházak

Készenlétben állnak a határ menti kórházak

A határ menti magyar kórházak és az OMSZ is felkészültek, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak a szlovák sürgősségi betegellátásban.

Az egészségügyi államtitkárság szerda este közölte, hogy a szlovák egészségügyi vezetés a sürgős ellátások biztosítása érdekében humanitárius segítséget kért Magyarországtól. Az államtitkárság ezért felkérte az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy a határ menti területeken erősítsék meg a sürgősségi szolgálatot, továbbá felkért 13 határ menti kórházat, hogy a Szlovákiából esetleg érkező sürgős esetek ellátása érdekében legyenek fokozott készültségben.

Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke azt mondta: a szlovák orvosok felmondása csütörtökön lépett életbe, így az első nap végén még nincs összegzett jelentésük arról, hogy az érintett kórházaknak mennyi többletfeladatuk lehetett.

Mint kifejtette: az északi határnál lévő 13 kórházban felkészültek arra, ha esetlegesen a sürgősségi ellátásban nagyobb megterhelés jelentkezik a határon túl, akkor tudják fogadni a betegeket, de ez nem jelentette azt, hogy orvosokat kellett volna berendelni. Az első felkészülés vezetői intézkedéseket jelentett, így most készültségben vannak az intézmények. Ezek a kórházak abban is érintettek, hogy akár a spontán megindult betegforgalmat is fogadják, a sürgősségi ellátás az Európai Unió tagállamaiból érkező polgárok számára amúgy is adott – tette hozzá.

Van kapacitás

Kiemelte: az intézményeknek elegendő a kapacitása arra, hogy ellássák a hozzájuk sürgősséggel jelentkező betegeket – jegyezte meg a kórházszövetség elnöke, kiemelve: mindez nem a magyarországi kapacitások terhére történik.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI megkeresésére közölte: a mentőszolgálat az egészségügyi államtitkárság intézkedéseit rendben végrehajtotta. A mentőkapacitást a határ menti területeken megerősítették, az esetleges sürgősségi hívásokból fakadó feladatok koordinálására, végrehajtására, valamint a humanitárius segítséget felajánló önkéntes orvosok jelentkezésének fogadására felkészültek – tudatta a szóvivő.

A sürgősségi ellátás biztosított Szlovákiában

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, szlovák kollégájával, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) elnökével tartja kapcsolatot. A MOSZ elnökének tudomása szerint az ellátást illetően Szlovákia egyes kórházaiban valóban olyan jellegű helyzet alakult ki, hogy a tervezett beavatkozásokat nem tudják végrehajtani, de a sürgősségi ellátás mindenhol biztosított. A szlovák kollégák nagyon hajszoltak és rettenetesen fáradtak, de mint fogalmazott: „Szlovákiában is felelősségteljes orvosok dolgoznak, akik megszervezték, hogy ne legyen olyan hely, ahol a sürgősségi ellátás nem biztosított”.

„Valami megmozdult”

Bélteczki János kiemelte: most „a közvetlen közelünkben” lehet látni azt, ami Magyarországon is bekövetkezhet. Ugyanakkor mint fogalmazott: most úgy tűnik „valami megmozdult”. A MOSZ elnöke üdvözölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azon javaslatát, hogy a visegrádi országok egészségügyi vezetői tanácskozzanak a térséget érintő humánerőforrás-helyzetről. Bélteczki János ennek kapcsán azt mondta: ha nem is ekkor, de egy következő alkalommal az egészségügyi ágazatvezetők az adott országok orvos szervezeti vezetőivel is leülhetnének, hogy közösen találjanak megoldást a problémára.

Mint ismert, mintegy 1200 szlovákiai kórházi orvos felmondása lépett érvénybe csütörtökön, miután a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség közötti, több mint kilencórás, újabb tárgyalás megegyezés nélkül végződött csütörtökre virradóra. Szlovákia azon 15 kórházában, amelyekre vonatkozik a szükségállapotról hozott hétfői kormánydöntés, csak minimális szinten biztosított a sürgősségi betegellátás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.