Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Július 09. 13:41, vasárnap | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Két embert szúrtak meg a bikák a hétvégi pamplonai bikafuttatásokon

Két embert szúrtak meg a bikák a hétvégi pamplonai bikafuttatásokon

A hétvégi pamplonai bikafuttatásokon két embert szúrtak meg a bikák, összesen azonban tizenketten kerültek kórházba, többségük esés miatt sérült meg.

Az északkelet-spanyolországi városban szombat és vasárnap reggel is tartottak bikafuttatást, amelyeken legkevesebb ezer-ezer ember teljesítette a 875 méteres távot a bikacsorda előtt rohanva az óváros szűk utcáin.

A kettő közül a szombati végződött több sérüléssel: tíz embert vittek kórházba, öt amerikait és két franciát. Egy sérültet a fenekén, egyet a karján szúrt meg a bika a szarvával.

Vasárnap csak ketten szenvedtek zúzódásokat, pedig a futásnak voltak feszült pillanatai, mivel a csorda több részre szakadt.

Az esemény főszereplője a Hurrikán nevű bika lett, amely a karám kinyitása után irdatlan tempót diktálva rohant végig egyedül az útvonalon. A többiek messze elmaradtak mögötte. A 620 kilós állat egy kanyarban megcsúszott, megbotlott és maga alá gyűrt egy futót, majd már a célnál, az aréna bejáratánál felöklelt egy férfit, akinek a nadrágszára beakadt a szarvába. Több méteren keresztül vonszolta maga után, míg az anyag el nem szakadt.

A Puerto de San Lorenzo tenyészet bikái először vettek részt a bikafuttatáson, így szereplésüket nagy várakozás előzte meg, mivel nem volt még tapasztalat arról, hogy miként viselkednek majd az embertömegben futva.

Az állatokat megzavarhatja, agresszívvá teheti például ha fogdossák, ütögetik őket, ezért a futók figyelmét többször is felhívják a szervezők arra, hogy tilos a bikákhoz érni. Ezt azonban nagyon kevesen tartják be.

A navarrai városban csütörtök óta zajlik Pamplona védőszentje, San Fermín ünnepe. Ennek része a bikafuttatás, amelyet nyolc egymást követő reggel rendeznek meg. Az elmúlt évben ezeken összesen több mint 16 ezer futó vett részt.

A védőszent tiszteletére a középkor óta rendeznek ünnepségeket, a világhírt azonban Ernest Hemingwaynek köszönheti Pamplona, aki 1926-ban megjelent, Fiesta (A nap is felkel) című regényében írta le érzékletesen a bikafuttatást, megindítva a tömegek zarándoklatát erre az eseményre.

Ilyenkor mintegy 1,5 millióan látogatnak el a 200 ezer lakosú városba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése