Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Két méter magas volt az antarktiszi óriáspingvin

Két méter magas volt az antarktiszi óriáspingvin

Két méter magas volt az antarktiszi óriáspingvin egy argentin kutatócsoport szerint. A 37 millió éve élt állat maradványait a La Plata-i múzeum munkatársai vizsgálták.

A leleteket a tudósok a legteljesebb állatmaradványnak tartják, amelyet eddig az Antarktiszon valaha feltártak. A fosszíliák vizsgálata alapján a Palaeeudyptes klekowskii névre hallgató madár magassága a lábujjtól a csőre hegyéig mérve elérte két métert, a súlya pedig akár 115 kilogramm is lehetett. Ha csőrét lefelé szegezve állt, magassága 1,6 méter lehetett.
A maradványok tartalmazzák a leghosszabb ismert összenőtt boka-lábfej csontot, valamint az állat szárnycsontjának egyes darabjait is. A kutatók a csontok alapján becsülték meg a pingvin magasságát és súlyát. Az eredmények alapján az állat magassága és mérete is duplája volt a jelenleg élő legnagyobb pingvinfaj, a császárpingvin magasságának és súlyának - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.
A Palaeeudyptes klekowskii a méreteiből kifolyólag akár 40 percet is víz alatt tudott tölteni halakra vadászva, ez lényegesen hosszabb időtartam, mint amire a kisebb pingvinfajok képesek - írták a szakemberek a Geobios folyóiratban megjelent tanulmányukban.
A maradványokat a Seymour-szigeten, a La Meseta nevű geológiai formáció területén találták, amely híres az ott feltárt számos pingvin maradványról. A prehistorikus időszakban ennek a területnek az átlaghőmérséklete magasabb volt a mostaninál és a térség egyszerre 10-14 különböző pingvinfajnak adott otthont.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során