Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Július 14. 13:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

KSH: májusban 6,9 százalékkal csökkent az ipari termelés

KSH: májusban 6,9 százalékkal csökkent az ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,6 százalékkal mérséklődött.

Az előző hónaphoz képest májusban 1,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A feldolgozóipari alágak többségében éves összevetésben csökkenést mértek, a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában viszont növekedést.

Az ipari export volumene 0,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 14,6, a villamos berendezéseké 25 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 18,4, a feldolgozóiparé 11,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 5,0, a csekély súlyú bányászaté 33, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 32 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő járműgyártás 10,5 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 10,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 11,0 százalékkal nőtt.

A 12 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 13,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 33 százalékkal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 5,9 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóipari termelés 9 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,9 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 7,5, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 9,4 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása a hazai és a külpiaci eladások visszaesése következtében 16,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mindössze két alágazatban nőtt a kibocsátás: a dohánytermék gyártásában 15,4, a pékáru, tésztafélék gyártásában 3,1 százalékkal. A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,5 százalékkal kisebb lett az előző év azonos hónapjához mérten. A többi nyolc alágazatban 11,1 és 47 százalék közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé az - édesség- és készételgyártást is magában foglaló - egyéb élelmiszer gyártásában, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása - az alágak közül a legnagyobb mértékben - 25, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 15,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Utóbbin belül a kohászati ágazatban (fémalapanyag gyártása) ennél erőteljesebben csökkent a volumen.

Két havi visszaesés után a kisebb súlyt képviselő gyógyszergyártásban 6,7 százalékkal emelkedett a termelés volumene, elsősorban a kivitel növekedésének köszönhetően, miközben a belföldi értékesítés mérséklődött.

A vegyi anyag, termék gyártása 20 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a szakágazatok döntő többségében jelentős visszaesést regisztráltak.

Az ipari termelés csak Pest régióban nőtt (2,7 százalékkal). A többi régióban 0,7 és 13,9 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 0,5 százalékkal kisebb volt a tavaly májusinál. Az új belföldi rendelések 9,3 százalékkal visszaestek, az új exportrendelések 1,1 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány május végén 8,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Január-májusban az ipari termelés 4,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az összes értékesítés 59 százalékát adó külpiaci eladások volumene 0,7, a 41 százalékot képviselő hazai értékesítésé 16,7 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. A többi ötben 0,5 és 24 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 14,2 százalékkal bővült - közölte a KSH.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során