Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Június 30. 13:32, kedd | Külföld
Forrás: mti

Lassú lesz a járvány utáni felépülés Németországban

Lassú lesz a járvány utáni felépülés Németországban

Nem kerülhet már sor V-alakú konjunktúrára, azaz meredek visszaesést követő gyors talpra állásra Németországban,

hanem a helyzet lassú és körülményes javulására kell számítani a német kereskedelmi és ipari kamarák szervezete, a DIHK felmérése alapján. Sok vállalatot hozott nehéz helyzetbe a koronavírus-válság Németországban. A cégek több mint 40 százaléka számolt be likviditásszűkéről a DIHK felmérésének kedden bemutatott eredményében. A szűkössé vált pénzeszközök pedig a beruházások csökkenéséhez vezettek, hátráltatva ezáltal az új technológiák bevezetését, új termékek kifejlesztését és új piacok megnyitását.

A felmérésben közel minden második cég a saját tőke csökkenését jelezte. Ennek ismeretében pedig Martin Wansleben a DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag) vezérigazgatója a konjunktúracsomag utólagos feljavításának szükségességére hívta fel a kormány figyelmét.

A felmérésbe bevont mintegy 8500 vállalatnak a fele legkorábban a jövő év közepére várja az üzletmenet visszazökkenését a normális kerékvágásba. A teljes évre vonatkozóan öt vállalatból négy (77 százalék) számol forgalmának csökkenésével. Minden ötödik (21 százalék) szerint pedig idei forgalma kevesebb mint a fele lesz a tavalyinak. Az aktuális helyzetüket így a felmérések 1985-ös kezdete óta a legrosszabbnak ítélték meg a felmérésbe bevont német vállalatok.

A kapott eredmények alapján a DIHK megalapozottnak látja a bruttó hazai termék 10 százalék körüli idei visszaesésére vonatkozó becsléseket. Hasonlóképpen a válságból kivezető út is sokkal inkább mérsékelten, mint meredeken emelkedő lesz és a korábban becsülteknél hosszabb ideig fog tartani.

A bruttó hazai termék előállításának az egyik legnagyobb forrása, a német export például a DIHK becslése szerint a külföldi járványvédelmi korlátozások miatt 15 százalékkal eshet vissza az idén. A megkérdezett cégek viszont pont a határok megnyitásától, a nemzetközi kereskedelmi forgalom helyreállításától várják elsősorban helyzetük javulását. Nagy segítségként értékelnék viszont emellett adóterheik enyhítését és bürokratikus kötelezettségeik lazítását is. "A kis- és középvállalatok szempontjainak figyelembe vételével feltétlenül szükség lenne a kormány gazdaságösztönző csomagjának módosítására, hogy minél nagyobb számban részesülhessenek gazdálkodó egységek annak előnyeiből" - jelentette ki Martin Wansleben, a DIHK vezérigazgatója.

A német kormány 130 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagot készít elő a vírusjárvány következményeinek enyhítésére. A csomag az áfa átmeneti csökkenése, valamint a kis- és középvállalatoknak a csőd elkerülésére nyújtott támogatás tervét is tartalmazza. A DIHK igazgatója szerint azonban "nincs fontosabb annál, mint lehetővé tenni számukra, hogy ismét bevételt termelhessenek".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése