Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Október 17. 13:41, hétfő | Belföld
Forrás: Ügyészség

Lőfegyvereket, régészeti leleteket gyűjtött egy férfi, de kábítószert is találtak nála

Lőfegyvereket, régészeti leleteket gyűjtött egy férfi, de kábítószert is találtak nála

A Siófoki Járási Ügyészség lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal az ötvenes éveiben járó férfival szemben, akitől az otthonában tartott kutatás során számos illegálisan tartott tárgy került elő.

A vád szerint a férfi fegyverzet-technikusi végzettséggel rendelkezett, így megvolt a kézi lőfegyverek javításához és átalakításához szükséges szakértelme. A férfi 2021 tavaszán megvásárolt egy korábban bevizsgált légpuskát, amelyet otthonában lőfegyverré alakított át, így az alkalmassá vált nagyobb csőtorkolati energiájú lövedék kilövésére. A vádlott birtokából 2021 júliusában ezen kívül további 3 olyan légfegyver is előkerült, amelyek lőfegyvernek minősülnek, ugyanakkor férfi azokra nem rendelkezett engedéllyel.

A vádlott 2017. évtől kezdődően rendszeresen keresett fémdetektorral a lakóhelye közelében lévő területeken régészeti leleteket. A férfi ezen tevékenysége során számos 1711. év előtti időszakból származó, régészeti korú, és ezáltal az állam tulajdonát képező – magyar, kelta és római - pénzérmét, bronzkori használati tárgyat és ékszert szerzett meg. A vádlott által összegyűjtött – kb. 2 ezer darabból álló - régészeti lelet értéke meghaladta a 2,8 millió forintot.

A férfinál a 2021 júliusában tartott kutatás során azonban nemcsak lőfegyverek és régészeti leleteket foglaltak le, hanem több mint 150 gramm marihuánát is, melyek hatóanyagtartalma nem haladta meg a csekély mennyiség felső határát.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottal szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Fotó: Rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.