Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Szeptember 15. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Magyarország az idén egy hitelminősítőnél visszakerülhet a befektetési kategóriába

Magyarország az idén egy hitelminősítőnél visszakerülhet a befektetési kategóriába

Londoni pénzügyi elemzők szerint Magyarországot a nemzetközi hitelminősítők közül egy - a legnagyobb valószínűséggel a Fitch Ratings - már az idén visszaemelheti a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai az európai felzárkózó gazdaságok hitelminősítési kilátásait elemző hétfői helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint van esély rá, hogy a Fitch a magyar adósosztályzat következő, november végén esedékes felülvizsgálatán ismét befektetésre ajánlott szuverén minősítéssel látja el Magyarországot.

A ház szerint ezt a külső fizetési pozíció markáns javulása, az enyhe inflációs nyomás, a magyar gazdaság kilábalási folyamata és a devizaalapú ingatlanhitel-állomány "eltakarítása" egyaránt indokolná.

Mindez már most is jól látszik a magyar befektetési eszközök kockázati feláraiban, ám ha Magyarországot jövőre még egy nemzetközi hitelminősítő visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába, és ezzel a magyar szuverén adósosztályzat már két hitelminősítőnél a befektetési sávban lesz, akkor visszatérhetnek a magyar adósságpiacra azok az intézményi befektetők is, amelyeknek szabályzata csak befektetési ajánlású szuverén papírok vásárlását engedélyezi - hangsúlyozták hétfői elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

A ház ezzel arra utalt, hogy a befektetési alapok számára a nemzetközi gyakorlat alapján általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem, és sok alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű - vagyis nem befektetési ajánlású - adósság tartását a portfóliókban.

A Fitch Ratings májusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Fitch "BB plusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings a pozitív kilátás megadása nyomán javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot is, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

Magyarországgal kapcsolatban más nagy londoni házak is kedvező hitelminősítői lépéseket jósolnak a közeljövőre.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja az európai felzárkózó térségről összeállított heti előrejelzésében közölte: várakozása szerint a Standard & Poor's a pénteken esedékes felülvizsgálaton a magyar államadós-osztályzat kilátását valószínűleg pozitívra javítja a jelenlegi stabilról.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint "már esedékes lenne" valamely újabb kedvező hitelminősítői lépés Magyarországgal kapcsolatban.

A ház ennek alátámasztására kiemelte azt a véleményét, hogy a devizahitelek átváltása hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, növelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának szabadságfokát, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából.

A Morgan Stanley londoni elemzői mindezek alapján közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország adósosztályzatainak felminősítési esélyeit.

A Standard & Poor's az idei első, márciusi 20-án végrehajtott felülvizsgálaton - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben