Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 08. 12:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Magyarországon földdel rendelkező osztrák gazdák panaszait vizsgálja az Európai Bizottság

Magyarországon földdel rendelkező osztrák gazdák panaszait vizsgálja az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni azokat a panaszokat, melyek szerint a magyar hatóságok intézkedései nyomán osztrák gazdák elveszíthetik a magyar telekkönyvbe szabályszerűen bejegyzett, földbirtokhoz fűződő jogaikat - jelentette pénteken az ORF osztrák közszolgálati rádió.

"Nagyon komolyan vesszük ezeket a vádakat, de mielőtt lépéseket teszünk, először részletesen tájékozódnunk kell" - mondta a rádiónak Michel Barnier belső piaci biztos szóvivője, Stefaan De Rynck.
A szóvivő első benyomása az, hogy a földtulajdon állítólagos visszamenőleges törlése nem felel meg a külföldiek földvásárlási moratóriuma szabályainak - hangzott el a tudósításban. "Azt várjuk a magyar kormánytól, hogy fogadjon el egy olyan törvényt, amely 2014. május 1-től normalizálja a mezőgazdasági területek vásárlását. Addig azonban nem szabad új különleges korlátozásnak alávetni a vásárlásokat, még kevésbé visszamenőleges hatállyal" - mondta De Rynck.
Előző nap a rádió arról számolt be, hogy a magyar hatóságok 16 esetben rendelték el osztrák állampolgárok termőföld-vásárlásának érvénytelenítését. A helyi hatóságok, amelyek előzőleg engedélyt adtak a telekkönyvi bejegyzésre, "Budapestről kaptak utasítást erre", miután megváltozott az illetékességük - hangzott el a rádióban. Az érintett osztrák gazdák Ernst Zimmerlhez, a budapesti osztrák követség mezőgazdasági tanácsosához fordultak segítségért.
Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter és Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter csütörtökön újságíróknak nyilatkozva a felmerült problémák megoldását szorgalmazta. Spindelegger emlékeztetett arra, hogy az osztrák álláspont ismert a magyar fél előtt. Az osztrák fél "minden egyes esetet külön megvizsgál, az esetek nagyon különbözőek" - mondta. Egyúttal hozzátette azt is, hogy nem szabad a "Magyarország-szapulás" hibájába esni.
Berlakovich kitért arra is, hogy a minisztérium kapcsolatban áll a budapesti osztrák tanácsossal és "az európai szintet is bekapcsolta, mint az (európai uniós) szerződések őrét".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése