Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 18. 11:47, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Megdőlt a melegrekord, de a hétvégén újra ősz lesz

Megdőlt a melegrekord, de a hétvégén újra ősz lesz

Szegednél 36,4 fokot mértek, ilyen meleg még soha nem volt ezen a napon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken még akár 35 Celsius-fokos meleg is lehet, de késő délutántól, estétől többfelé beborul az ég, és záporokra, zivatarokra kell számítani.

A hajnali legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok után csütörtökön délután az országos napi melegrekord is megdőlt: Szegednél 36 Celsius-foknál is melegebb volt az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eddigi legmelegebbet ezen a napon Kaposváron mérték 1947-ben. Akkor 35 fokig melegedett a levegő. Most viszont a meteorológiai szolgálat Szeged-külterületen lévő állomásán 36,4 fokot mértek, így ez az új szeptember 17-i maximumhőmérsékleti rekord.

A meteorológiai szolgálat délelőtt azt közölte: a szeptember 17-re vonatkozó országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord "jócskán megdőlt". Mostanáig ezen a napon 1947-ben Pannonhalmán volt a legmelegebb a hajnal, akkor 21,2 fokot mértek. Most viszont a Mátra nyugati lábánál fekvő Hasznos településen a leghűvösebb órákban is 23,6 fok volt.

Emellett több fokkal megdőlt a fővárosi minimumhőmérsékleti rekord is. A korábbi, a Széchenyi-hegyen 1982-ben regisztrált 18 fokhoz képest csütörtökre virradóra Budapest belterületen mindössze 21,3 fokig süllyedt a hőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint pénteken és szombaton a Dunától keletre még többfelé mérhetnek 30 fok feletti hőmérsékletet. Aztán viszont a meleg légtömeg fokozatosan kiszorul a Kárpát-medencéből - tették hozzá.

Pénteken az ország nagy részén a kevés fátyolfelhő mellett túlnyomóan napos, száraz idő várható. Késő délután, illetve este viszont a Kisalföldön és az Alpokalján erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és ott zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat. Ezzel együtt késő délutántól megerősödik a szél, zivatar idején viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb hőmérséklet többnyire 30 és 35, északnyugaton 25 és 30 fok között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére