Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megduplázná a hazai sertésállományt a kormány

Megduplázná a hazai sertésállományt a kormány

A sertés ágazati programra a tavalyihoz hasonlóan idén is 1,6 milliárd forint jut, mellyel a kormány célja többek között, hogy a jelenlegi mintegy 3 milliós sertésállományt hat éven belül megduplázza - jelentette ki Czerván György a VII. Budapesti Mangalica Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az ágazat fehérítése mellett ezt a célt szolgálja az élősertés és a hasított félsertés általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése.

A kormány a vidékfejlesztési stratégiai részeként kiemelt célként kezeli az állattenyésztési ágazat növelését, ezen belül is a sertésállomány hat éven belüli megduplázását - emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy az ágazaton belül a stratégiának része a mangalicatenyésztés feltételeinek javítása is.

Czerván György elmondta, tavaly a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai megállapodást kötött a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével a mangalicából készült termékek minél szélesebb körben való népszerűsítésére, valamint a mangalica eredetigazolási, minőségbiztosítási programjának kifejlesztésére. Erre a múlt évben a tárca 110 millió forintot fordított. Hozzátette: az egyesület számára az idén a tavalyihoz hasonló nagyságrendű finanszírozást ad a minisztérium.

Az államtitkár elmondta, lévén, hogy a sertésállomány megőrzése és javítása állami feladat, az említett összegeken kívül a mangalicatenyésztők egyéb forrásokkal is számolhatnak. Példaként említette a vidékfejlesztési források közül a védett, őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzését. Ennek keretében ugyanis a mangalica sertésfajta támogatására három év alatt összesen 530 millió forintot fizettek ki. Emellett az állattartótelepek korszerűsítésének támogatására is lehetett pályázni. A legutóbb meghirdetett 35 milliárd forintos forrást teljes egészében lehívták a gazdák. A mangalicatartók erre a forrásra szintén pályázhattak.

A VII. Budapesti Mangalica Fesztivált február 7-9.között rendezik a fővárosban, a Szabadság téren. A belépés ingyenes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár