Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 21. 12:00, péntek | Belföld
Forrás: infocsajok

Megmozdult szótárak

Megmozdult szótárak

A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves címmel nyílt interaktív kiállítás kedden a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban; a tárlat játékos módon mutatja be a költő életét és műveit.

Az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvöző tárlat nyílt.A Weöres Sándor születésének századik évfordulója alkalmából létrehozott kiállítás június 19-től 2014. június 1-jéig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége - hangzása, ritmusa - körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, és virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. "Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni" - írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg a kiállításnak az a része, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen hoztak létre.

Weöres Sándor költészetét a nyelvi játékokon alapuló szoftver-fejlesztésekkel mutatják be, a 10 játékon összesen 150 vers szerepel. Ezek a közönséget bevonó feladatsorok a hároméves gyerekektől kezdve az egyetemistákon keresztül mindenkinek nyújtanak valamit.

A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló játékok aktív gondolkodásra késztetik a közönséget, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. A Weöres költészetét és életét bemutató interaktív installációk a MOME Kreatív Technológia Laborjának közreműködésével készültek.

A látogatókat versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés és sok más feladat várja. A Keresztöltés című vers például 16 szóból áll, amelyeket különbözőképpen lehet összekötni, és újabb és újabb verseket létrehozni belőlük - a kiállításon a közönség is összeállíthatja saját variációit.

A versfalon a költő kézírásos verseskönyvéből, a Magyar etűdökből látható három rajz, amelyek előtt elhaladva az a vers szólal meg, amelyhez készültek. A versfoltozóban pedig a versekből kihagyott szavakat kell a helyére tennie a játékosnak.

A kiállítás fogadófalán a tárlat címét adó vers, A megmozdult szótár olvasható, amelynek Weöres által alkotott különleges szavai animációként elevenednek meg.

A kiállítás hagyományos részét - amelyben bepillantást engednek a költő életébe - tíz, kéziratokkal, fényképekkel illusztrált tábla adja, amelyen különböző témákat dolgoztak fel. Készítettek válogatást a családról, a mesterekről, a versek születéséről, az irodalmi életet szervező Weöres Sándorról, a költő és a zene kapcsolatáról, a gyermekversekről, a közélettel foglalkozó versekről, Öröklét címmel a témával foglalkozó műveiről és a költő feleségének, Károlyi Amynak emléket állító tábla is megtalálható a kiállításon.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben