Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Megújulhatnak a tanyák

Megújulhatnak a tanyák

Összesen 825 millió forintra pályázhatnak szeptembertől az őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek...

Miután tegnap megjelent a kormány tanyafejlesztési programról szóló rendelete a Magyar Közlönyben.

 

A program olyan problémára összpontosít, amellyel szinte senki nem foglalkozott az elmúlt húsz évben. Kiemelt cél a tanyarendszer megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása.

Szeptembertől lehet pályázni a kormány által meghirdetett tanyafejlesztési programra, az őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek összesen 825 millió forintot hívhatnak le. A pályázat szeptember 30-ig tart.

A programra fordítható keretet kétszázhét település veheti igénybe. „A beruházás teljes költségének kilencven százalékát teszi ki a támogatás mértéke települési és térségi fejlesztéseknél, s hetvenöt százalékot a tanyagazdaságok fejlesztésénél. Előleget is lehet igényelni, amely a megítélt támogatás összegének legfeljebb a huszonöt százaléka lehet” – tájékoztatta a Magyar Hírlapot a Vidékfejlesztési Minisztérium. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint nemcsak a program lesz újszerű, hanem a lebonyolítása is.

A pályázatokat kezelő Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet ugyanis legfeljebb hatvannapos elbírálási idővel dolgozik majd, és a támogatott pályázókkal harminc napon belül szerződést köt. A tanyafejlesztési program kiemelt célja a tanyarendszer megújítása, valamint az ott élők helyzetének javítása, gazdálkodásának támogatása. A tanyaprogram-pályázattal a rossz állapotú utak felújítását, az ehhez szükséges gépek beszerzését, a tanyai áruk piacra jutását, az állatállomány gyarapítását, bővítését, a regionális tanyafejlesztési programok kidolgozását, a vetőmag- és gyümölcsfabeszerzést, a tanyák energia- és ivóvízellátásának javítását, a tanyagondnoki szolgálat fejlesztését, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítését kívánja támogatni a kormány.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.