Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Május 12. 12:34, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Megújult stílusában, tartalmában és kivitelezésében a Pannon Tükör

Megújult stílusában, tartalmában és kivitelezésében a Pannon Tükör

A 75 esztendővel ezelőtt született Utassy József költőre emlékeznek, felidézik Zalaegerszeg történetét, novellákat, verseket, tanulmányokat tesznek közzé a megújult Pannon Tükör folyóiratban.

A régi értékek megőrzése mellett új elemekkel bővült a kiadvány: a százoldalas, képekkel illusztrált folyóiratban csaknem húsz szerző írása olvasható - mondta el Kaj Ádám, a Pannon Tükör április közepén kinevezett főszerkesztője.
A kulturális folyóiratban új műfaji elemként jelenik meg az interjú. Elsőként Szabolcs Péter szobrászművésszel készült beszélgetést tették közzé, a jövőben pedig a "testvérmúzsák valamelyik ágában" alkotó, főként zalai művészeket mutatják be. A művészeti rovatban a Hevesi Sándor Színház két korábban bemutatott produkciójáról - A makrancos hölgy című vígjátékról és Czegő Teréz Asszony a fronton című monodrámájáról - közöltek kritikát, ismertették a Griff Bábszínház bemutatóit.
Összeállítás készült a 75 esztendővel ezelőtt született Utassy József (1941-2010) Kossuth-díjas költő tiszteletére, amelyben kortársak, barátok versekkel, tanulmányokkal, írásaikkal emlékeznek a költőre.
A szépirodalom rovatban a kortárs írók, költők munkái mellett Srecko Kosovel (1904-1926) szlovén költő három verse szerepel, a tanulmány/kritika rovatban pedig Braun Barna az irodalom népszerűsítéséről, piaci szerepéről írt tanulmánya olvasható.
További három tanulmány a zalai megyeszékhely történetét idézi fel, dokumentálja Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válását, amelynek 130. éves jubileumát tavaly ünnepelték - ismertette Kaj Ádám.
Hozzáfűzte: a Pannon Tükör a zalai, muravidéki alkotók irodalmi, szellemi műhelye. A szerzők, a folyóirat munkatársai azért dolgoznak, hogy a régió művészétet, színházi, képzőművészeti, zenei értékeit minél szélesebb körben megismertethessék az emberekkel - hangsúlyozta a főszerkesztő.
Kitért arra is, hogy a jövőben több rendezvényt, köztük rendhagyó irodalomórákat szerveznek. Terveik szerint június közepén Pannon Pódium címmel - színházzal és irodalommal a főszerepben - megrendezik az első zalaegerszegi kulturális mini fesztivált.
A Pannon Tükör megújult számát szerdán mutatják be Zalaegerszegen, a Mimosa kávézóban.
A folyóiratot a Zalai Írók Egyesülete alapította 1995-ben. Az alapító főszerkesztő Pék Pál volt, munkáját 2003-ban Péntek Imre vette át, szerkesztőség ekkor került át Zalaegerszegre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.