Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Április 15. 07:01, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Mélyponton a MOL részvények

Mélyponton a MOL részvények

Három hónapos mélypontra, 17.000 forintra esett a MOL részvények árfolyama. A mélyrepülést az Equilor elemzői szerint nem a fundamentális tényezők, hanem a Magyarországgal szembeni pesszimizmus okozta.

Az EU/IMF-hitelcsomaggal kapcsolatos tétovázás folyamán egyes szereplőknek elfogyott a türelme a hazai piacon, ami jól látszik a régióhoz és a globális piacokhoz mért alulteljesítésben.

Bár az elemzők nem számítanak arra, hogy 180 fokos fordulat, azaz javulás következzen be a következő néhány napban, érdemes egy pillantást vetni a MOL fundamentumaira. Az év eddig eltelt időszakában csúcsközelben voltak a kőolajárak Európában, ráadásul az Urál típusú kőolaj árfolyama az első negyedévben négy éve nem látott magasságban is járt. Ez az év eleje óta relatíve gyenge dollárral párosult, ami a kutatás-termelés tekintetében csinos negyedévet hozott január-március folyamán. A kilátások tekintetében erős negyedéveket várnak az elemzők az év hátralévő részében akkor is, ha a szíriai kitermelés nem tér vissza idén és a MOL-csoport szénhidrogén-termelése 121 ezer hordó körül marad. Gyöngyszemet a finomítás jelent, hiszen a március eleji megingást követően az első negyedévben jelentősen javultak a finomítói árrések még úgy is, hogy a volumen a magas üzemanyagárak miatt tovább csökkent. Az árazás szempontjából fontos Brent-Urál különbözet tavaly április óta nem látott magasságba emelkedett, ami szintén kedvező kilátással kecsegtet.

A vegyipari szegmens számaira az EUR/USD mellett a továbbra is gyenge iparági környezet nyomta rá bélyegét, miközben a gázszállítást az időszak hideg időjárása támogatta. Összességében az első negyedév csinos működési számai a második negyedév eddig eltelt időszakában nem romlottak érdemben, miközben az olajárakban várható erózió a feldolgozás-termelés profitszámait is kellemesen érinti. A fundamentum tehát kedvezőbb képet mutat a tavalyinál, ugyanakkor az Equilor várakozási szerint változatlanul a makrofolyamatok és a tőkeáramlás marad az úr a piacokon, ezért vételt a jelenlegi árnál alacsonyabb szinteken, 16.500 forint környékén nyitnánk a MOL részvényeiben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során